Meghiúsult az izlandi bálnasör

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 15. 10:45

Komló és maláta helyett bálnahúslisztből készült volna ünnepi sörkülönlegesség Izlandon. A helyi egészségügyi hatóság azonban megakadályozta a forgalomba hozatalát.

balna

Megakadályozta a sokat vitatott, bálnahúslisztből készült sör forgalomba hozását az izlandi egészségügyi hatóság. A sör alapanyagául szolgáló húslisztet gyártó bálnavadász cég nem kapta meg az engedélyt arra, hogy emberi fogyasztás céljából állítsa elő a húslisztet, ezért leállíttattuk a termelést – közölte Helgi Helgason, a hatóság képviselője egy izlandi rádióban.

A Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve Hvalur néven dobta volna piacra január végén a különleges sört. Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú ital alapanyaga a maláta és a komló helyett bálnahúsliszt lett volna.

A készítők korábban közölték, hogy az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – mint a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej. A sört csak korlátozott ideig – január 4. és február 22. között –, és kizárólag csak Izlandon forgalmazták volna.

A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson az egészségügyi hatóság határozata után közölte, ügyvéddel vizsgáltatják meg a tényállást: amennyiben az helyes, elfogadják a döntést.

Az állatvédők hevesen bírálták a bálnasör ötletét. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet szerint “a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni”. (origo, MTI)

Kapcsolódó cikkeink