Megosztják az elemzőket is a friss kiskereskedelmi és inflációs adatok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 09. 12:48

Az idei inflációs kilátások terén az elemzők különböző nézőpontokat képviselnek, és a januári adatok nem hoztak egyértelmű képet a jövő hónapokról. A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közleménye szerint a magyar gazdaságban nincs árnyomás az ipari és mezőgazdasági termelői árak alapján. Az elemzők azonban nem mind elégedettek…

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője az MFOR-nak elmondta, hogy az energiaárak konszolidációja már megjelenik a vállalatoknál, és nem számít az infláció ismételt növekedésére, mivel a januári havi infláció mindössze 0,7 százalék volt, miközben az elemzők 1 százalék feletti emelkedésre számítottak.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza kedvezőnek nevezte a pénteki adatokat, amelyek a vártnál alacsonyabb inflációt mutattak. Az alacsony infláció a kiskereskedelemben a fokozódó versenynek, az energiaárak normalizálódásának és a belső kereslet még mindig nem eléggé erős állapotának tulajdonítható.

Az ING Bank vezető elemzője, Virovácz Péter, megjegyezte, hogy a szolgáltatások 0,5 százalékos drágulása meglepetést okozott, különösen azért, mert több élelmiszer árcsökkenést tapasztaltak. A decemberi szolgáltatásátárazás valójában a minimálbér-emelés miatt előrehozott, év eleji átárazás volt, és a szolgáltatások inflációja továbbra is a két számjegyű tartományban alakul.

A januári inflációs adatok láttán az elemzők vegyes érzéseiket fejezték ki. Virovácz Péter szerint korai lenne örömtüzeket gyújtani, mivel a kedvező bázishatások lényegében kifutottak. Ennek hatására a következő hónapokban csak enyhén csökkenő, stabilizálódó inflációt várnak, majd az év második felében ismét emelkedésre számítanak. Az év első felében az infláció várhatóan átlagosan 4 százalék alatt alakul, míg 2024 második felében 5 százalék körül, az év végén pedig 5,5-6,0 százalék körül lehet.

Az elemzők szerint az inflációt a világpiaci olajárak és az üzemanyagárak alakulása befolyásolhatja a legnagyobb mértékben, és a közel-keleti konfliktus eszkalációja potenciális kockázatot jelent a világgazdaságra nézve. A jegybank szerepét és döntéseit is figyelik, és különböző véleményeket fogalmaztak meg arról, hogy a jegybank gyorsíthat a kamatlazításon vagy sem, és milyen hatással lehet mindez a forint árfolyamára.

Az infláció kérdése jelenleg nyitott, és a következő hónapok fejleményei alapján válik majd világossá, hogy a gazdaság milyen pályán halad tovább az év során.

Kapcsolódó cikkeink