Megnyitottunk!

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 06. 27. 08:00

Új, 4900 négyzetméteres-es értékesítési csarnok nyílt a Budapesti Nagybani Piacon.Tizenhét évvel ezelőtt, 1991 nyarán nyitotta meg kapuit a Budapesti Nagybani Piac. Ez a létesítmény az ország legnagyobb nagybani értékesítésre szolgáló friss zöldség-gyümölcs piaca. Ezzel a főváros több évtizedes hiányt pótolt, hiszen ezt megelőzően a Bosnyák téren működő lakossági piac feladata volt a gyümölcs- és zöldségkereskedelem lebonyolítása, de az már a 80-as években sem felelt meg az elvárásoknak. Hiszen a 80-as évek végére az import bizonyos fokú liberalizálásával a déligyümölcs-behozatal oly mértékben növekedett, hogy azt a piac kapacitása már nem volt képes befogadni, és a létesítmény környékén a közúti forgalom is megbénult.
A piacot a Budapesti Nagybani Piac Zrt. működteti, amelyben a Fővárosi Önkormányzat 61 százalékos részesedéssel többségi tulajdonos. A BNP Zrt. fő feladata a piac üzemeltetése, és a piaci infrastruktúra hasznosítása bérbeadás útján.
A társaság a színvonalas élelmiszer-ellátás mellett elengedhetetlennek érzi az agrártermelés értékesítésének biztosítását. Ezen felül nagy hangsúlyt fektet a minőség megóvására, és az élelmiszer-biztonsági standardnak való megfelelésre.
A nagybani piac részesedése a teljes hazai zöldség-gyümölcs forgalmazásból 30 százalékos. Ez igen jelentősnek mondható, csakúgy, mint az importkapacitása, hiszen a teljes hazai behozatal kétharmada ide érkezik. A nagybani piac a határon túl is népszerű, mert a határok megszűnésével a szomszédos országok közeli városaiból is érkeznek eladási és vásárlási céllal egyaránt.
Ennek megfelelően 32 hektárnyi területen 26,5 ezer négyzetméter raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer négyzetméter területű banánérlelő és hűtőtároló, 150 fedett kereskedői, és 1250 nyílt termelői árusítóhely biztosítja 180 nagykereskedelmi vállalkozás és az általuk foglalkoztatott 600 fő kereskedését.
A piacon, a zöldség- és gyümölcsárun felül tartósított és konzerváru, ital, édesség és tésztafélék is kaphatók, továbbá hús- és tejtermék-nagykereskedés is megtalálható.
Az idők során, a növekvő igények miatt egyre szükségesebbé vált az infrastruktúra fejlesztése, új épületek létrehozása és a meglévők felújítása. A tárolókapacitást növelve 2003-ban készült el egy 1200 négyzetméteres hűtőtároló, és ugyanebben az évben került átadásra egy 2800 négyzetméteres logisztikai központ. 2006-ban pedig felépült egy 4 ezer négyzetméteres logisztikai raktár, amelyben 4 egység látja el feladatát nap mint nap.
Idén, 2008 januárjában adták át a 4900 négyzetméteres értékesítő raktárcsarnokot, amelyben 21 vállalkozás árusíthatja nagyrészt zöldség- és gyümölcsáruját, emellett hús- és halfélék is kínálásra kerültek ezen a rendkívül korszerű részén a nagybani piacnak. A létesítmény belseje hossz- és keresztirányú folyosókból, valamint 23 db 135 négyzetméteres raktáregységből áll, ami teljes kihasználtsággal működik. Az épület tetején a bérlők részére személygépkocsi-parkoló lett kialakítva. Szintén a tetőn kapott helyett a csarnok hűtését és fűtését biztosító berendezés, a kiszolgáló és a szociális blokk. A beruházás összköltsége 1,03 milliárd forint volt.
A BNP Zrt. célja, hogy megőrizze regio-nális és országos piaci szerepét, és alkalmas legyen közép-európai régiós szerep betöltésére. A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy továbbra is szükséges a nagykereskedelmi árusítás ezen formája, így igyekszünk raktárterületeinket tovább növelni, és eleget tenni az egyre növekvő európai uniós élelmiszer-biztonsági követelményeknek. (x)
Klucsik Zoltán
marketing- és fejlesztési igazgató
www.nagybani.hu

Kapcsolódó cikkeink