Megnyitotta növénynemesítő állomását a Dow AgroSciences Szegeden

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 02. 10:59

Szegeden adta át új, növénynemesítő állomását az amerikai Dow AgroSciences; az új központot mintegy 600 millió forintból hozták létre 50 százalékos uniós támogatás mellett – hangzott el a keddi avató ünnepségen, a város melletti Logisztikai Parkban.

napraforgo

Botka László (MSZP) polgármester az eseményen elmondta: a cég ezzel 21 új munkahelyet teremtett a város ipari parkjában, melyben mostanra csaknem 630-an dolgoznak.

A 45 hektáros terület teljes egészében gazdára talált, és ha mindenki beköltözik 1000 körül lesz a foglalkoztatottak száma. A munkahelyek között vannak logisztikai és kereskedelmi cégek, és ebbe a környezetben talált otthonra a világ egyik legjelentősebb vállalatának növénynemesítő állomása.

Erdei Imre, a Dow AgroSciences Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kollégáik alapvető kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak majd Szegeden, a kukoricára és napraforgóra koncentrálva. Kelet-Közép-Európában egyedül Magyarországon van jelen a cég. A Dow AgroSciences Magyarország Kft. több mint 50 munkatársat foglalkoztat. A növényvédőszer-, illetve vetőmag kereskedelmi részlege Budapesten található, két kutató-fejlesztő állomásából az egyik Szolnokon a másik pedig mostantól Szegeden.

A vezető elmondta: a cégnél fenntartható kémiai és biológiai megoldásokat fejlesztenek. A termesztett növények teljesítményének növelésére koncentrálnak a növények genetikai tulajdonságainak javításával, valamint a kártevők elleni hatékony megoldásokkal. Európában konvencionális, génmódosítás nélküli nemesítést végeznek, három növénykultúrában: a kukorica, a naprafogó, a repce.

Ehhez a legmodernebb nemesítési módszerek és innovatív technológiákat alkalmaznak. A cégnek 8000 alkalmazottja van, és a világ összes mezőgazdasági tevékenységet folytató országával kapcsolatban van. A munkatársak csaknem negyede a kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Globálisan 40 termelő bázis van, elsősorban Észak- és Dél Amerikában és Európában. Az éves forgalom tavaly 7,12 milliárd dollár volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink