Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen
Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen szombaton.
Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa megnyitójában elmondta: a statisztikák szerint a magyarok fejenként évi 3,2 kilogramm csokoládét fogyasztanak, ami még elmarad az Amerikai Egyesült Államok 5 és az Európai Unió 4 kilogrammos átlagától.
Közölte, hogy Szerencs a kiváló minőségű csokoládéja mellett egyben Tokaj-Hegyalja kapuja is, vagyis a városon keresztül vezet az út a szőlők, borok varázslatos világába.
Bejelentette, hogy egy négymilliárd forintos kutatás-fejlesztési program részeként boranalitikai labor épül a szerencsi világörökségi kapu lábánál.
A miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy a laborban hiteles analitikai paraméterek alapján fogják beazonosítani a borokat, amelyeket külföldön is elfogadnak.
Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt mondta, hogy a csokoládéfesztivál a helybeliek és a térség lakói, valamint az elszármazottak nagy találkozója. Kiemelte: azon dolgoznak, hogy a városi fejlesztések eredményeként az elköltözöttek ne csak a rendezvényekre jöjjenek vissza. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Gondok vannak csoki-fronton
Miközben egyre többet fizetünk a prémium csokoládékért, a kakaótermesztők többsége…
Tovább olvasom >Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >Sorban állnak az angyalhaj csokis fagylaltért
Elsőként készített fagylaltot angyalhaj csokoládéból Magyarországon Jakabfi Dávid patissier, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >Idén is gazdára várnak a Green Pledge védjegyek!
Újra várja a pályázatokat a Green Pledge – a kezdeményezés immár harmadik…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >