Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen
Megnyílt a tizedik Országos Csokoládéfesztivál Szerencsen szombaton.
Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa megnyitójában elmondta: a statisztikák szerint a magyarok fejenként évi 3,2 kilogramm csokoládét fogyasztanak, ami még elmarad az Amerikai Egyesült Államok 5 és az Európai Unió 4 kilogrammos átlagától.
Közölte, hogy Szerencs a kiváló minőségű csokoládéja mellett egyben Tokaj-Hegyalja kapuja is, vagyis a városon keresztül vezet az út a szőlők, borok varázslatos világába.
Bejelentette, hogy egy négymilliárd forintos kutatás-fejlesztési program részeként boranalitikai labor épül a szerencsi világörökségi kapu lábánál.
A miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy a laborban hiteles analitikai paraméterek alapján fogják beazonosítani a borokat, amelyeket külföldön is elfogadnak.
Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt mondta, hogy a csokoládéfesztivál a helybeliek és a térség lakói, valamint az elszármazottak nagy találkozója. Kiemelte: azon dolgoznak, hogy a városi fejlesztések eredményeként az elköltözöttek ne csak a rendezvényekre jöjjenek vissza. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Sorban állnak az angyalhaj csokis fagylaltért
Elsőként készített fagylaltot angyalhaj csokoládéból Magyarországon Jakabfi Dávid patissier, a…
Tovább olvasom >A húsvéti csokoládévásárlás rejtett buktatói: 3 figyelmeztető jel, amire érdemes odafigyelni
Húsvét közeledtével megtelnek a boltok polcai színes csokinyulakkal és tojásokkal…
Tovább olvasom >Alapos anyagdrágulás a csokoládéknál
Széthúzta a mezőnyt a kakaóbab drágulása a csokoládék között: a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >