Megnyílt az ország első internetes pálinkafőzdéje

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 07. 10:21

Az V. Békési Szilvapálinka Ünnep alkalmából megnyitotta kapuit az ország legjelentősebb pálinkaszentélyének tekinthető Békési Pálinka Centrum, amely hatalmas méretével és lenyűgöző eleganciájával méltóképpen mutatja be a viharsarok gyümölcseiből készült világhírű pálinkákat. A Centrum egyben az ország első internetes pálinkafőzdéje is.

Ünnepélyesen átadták a Békési Pálinka Centrumot, Magyarország legnagyobb pálinkaközpontját. Az eseményen a beruházást végző Békési Pálinka Zrt. nevében a vállalat vezérigazgatója, Békési Zoltán vendégül látta a Pálinka Lovagrend előkelőségeit, valamint a térség turisztikai és gasztronómiai szolgáltatóit.


A hivatalos megnyitást szimbolizáló szalagátvágást Font Sándor országgyűlési képviselő, a Dél-Alföldi Regionális fejlesztési Tanács elnöke, és Békési Zoltán tette meg. A beruházást köszöntötte a békés megyei kormánymegbízott, Erdős Norbert és Font Sándor, az épületet pedig a különböző egyházak képviselői áldották meg.

A hivatalos megnyitót követően a centrumot birtokba vette a több ezer vendég.

Az egykor zsinagógának épült Pálinkacentrum a felújításnak köszönhetően EU normák szerint modernizálódott, megtartva és figyelembe véve a műemléki szempontokat. Az impozáns épület a város építészeti büszkesége lett.

A beruházás 119. 441.198 Ft összköltségből a Békési Szilvapálinka Út helyszíneként valósult meg. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság 50.058.359 forinttal járult hozzá a Centrum létrejöttéhez.

A négyszintes, 857 m² teljes alapterületű, műemlékvédelem alatt álló épület a múzeumi funkción túl, lehetőséget biztosít konferenciák, versenyek, szimpóziumok, meetingek, képzések megrendezésére. Az épületben kialakítottak egy 60 férőhelyes kóstolótermet, helyet kapott egy látvány pálinkafőző berendezés, valamint a Helyi Termékek Boltja is megnyitott, ahol a betérő látogatók vásárolhatnak.

A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert ital. A párlat a térség jellegzetes vörös szilvájából készül, amelyet a Körösök által biztosított klíma, valamint a térségre jellemző kötött talaj tesz egyedivé. A Békési Szilvapálinka Centrum, amely e terméket, annak hagyományait, kultúráját, a békési pálinkafőzés történetét hivatott bemutatni, önálló turisztikai attrakcióként lehetőséget biztosít arra, hogy a térségbe látogató vendégek, turisták az eddigieknél magasabb szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

A kulturált pálinkázás központja újrateremti azt a közösségi érzést, melyet egykoron a pálinkafőzés jelentett az emberek számára.

Kapcsolódó cikkeink