Megnyílt az ország első internetes pálinkafőzdéje
Az V. Békési Szilvapálinka Ünnep alkalmából megnyitotta kapuit az ország legjelentősebb pálinkaszentélyének tekinthető Békési Pálinka Centrum, amely hatalmas méretével és lenyűgöző eleganciájával méltóképpen mutatja be a viharsarok gyümölcseiből készült világhírű pálinkákat. A Centrum egyben az ország első internetes pálinkafőzdéje is.
Ünnepélyesen átadták a Békési Pálinka Centrumot, Magyarország legnagyobb pálinkaközpontját. Az eseményen a beruházást végző Békési Pálinka Zrt. nevében a vállalat vezérigazgatója, Békési Zoltán vendégül látta a Pálinka Lovagrend előkelőségeit, valamint a térség turisztikai és gasztronómiai szolgáltatóit.
A hivatalos megnyitást szimbolizáló szalagátvágást Font Sándor országgyűlési képviselő, a Dél-Alföldi Regionális fejlesztési Tanács elnöke, és Békési Zoltán tette meg. A beruházást köszöntötte a békés megyei kormánymegbízott, Erdős Norbert és Font Sándor, az épületet pedig a különböző egyházak képviselői áldották meg.
A hivatalos megnyitót követően a centrumot birtokba vette a több ezer vendég.
Az egykor zsinagógának épült Pálinkacentrum a felújításnak köszönhetően EU normák szerint modernizálódott, megtartva és figyelembe véve a műemléki szempontokat. Az impozáns épület a város építészeti büszkesége lett.
A beruházás 119. 441.198 Ft összköltségből a Békési Szilvapálinka Út helyszíneként valósult meg. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság 50.058.359 forinttal járult hozzá a Centrum létrejöttéhez.
A négyszintes, 857 m² teljes alapterületű, műemlékvédelem alatt álló épület a múzeumi funkción túl, lehetőséget biztosít konferenciák, versenyek, szimpóziumok, meetingek, képzések megrendezésére. Az épületben kialakítottak egy 60 férőhelyes kóstolótermet, helyet kapott egy látvány pálinkafőző berendezés, valamint a Helyi Termékek Boltja is megnyitott, ahol a betérő látogatók vásárolhatnak.
A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert ital. A párlat a térség jellegzetes vörös szilvájából készül, amelyet a Körösök által biztosított klíma, valamint a térségre jellemző kötött talaj tesz egyedivé. A Békési Szilvapálinka Centrum, amely e terméket, annak hagyományait, kultúráját, a békési pálinkafőzés történetét hivatott bemutatni, önálló turisztikai attrakcióként lehetőséget biztosít arra, hogy a térségbe látogató vendégek, turisták az eddigieknél magasabb szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe.
A kulturált pálinkázás központja újrateremti azt a közösségi érzést, melyet egykoron a pálinkafőzés jelentett az emberek számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >