Megnyílt az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó Budapesten
A fenntartható élelmiszerlánc megőrzésének alapfeltétele, hogy annak minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel összehangoltan működtessék.
Ezen alapgondolat jegyében nyitották meg az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust kedden Budapesten.
A „fenntartható élelmiszer-előállítás viszonylag újonnan megismert fogalom, kifejezi azt a törekvést, hogy ma a felelősségteljes gondolkodás jegyében a vállalkozók önmaguk érdekei mellett figyelembe veszik a környezeti és társadalmi értékeket is” – fejtette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a megnyitón. Búza László, a Foodlawment Egyesület elnöke arról beszélt: a fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a „talajművelés-növénytermesztés-állattenyésztés-húsfeldolgozás-ételkészítés-hulladékkezelés” lánc akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik.
Magyarország a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg ugyanis az első olyan európai élelmiszerlánc-törvényt, amely már a fenntarthatóság szempontjait is tartalmazza. A magyarországi jogi szabályozás mintáját azóta Európa-szerte több mint 30 ország vette át – tette hozzá. Nincs ma a világnak olyan pontja, ahol az élelmiszer-ellátás biztonsága ne lenne központi kérdés; a magyar élelmiszer biztonságos – mondta Kardeván Endre. Az eseménysorozat központja a budai Várban van, itt rendezik meg a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is, amely a döntéshozók, a hatóságok, az élelmiszer-ipari vállalkozók és a fogyasztók közös fóruma.
Az esemény megrendezésének jogát Kína és Brazília elől nyerte el Magyarország. A konferenciasorozat keretében külön szakmai napon foglalkoznak a szakemberek a zoonózisokkal, az állatokról emberekre, illetőleg emberekről állatokra terjedő betegségekkel. Azon belül most az élelmiszerekkel terjedő zoonózisokról lesz szó és egyebek mellett a géntechnológiáról is – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >