Megnyílt az első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 02. 11:16

Több száz fős közönség előtt nyitotta meg pénteken Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Udvardy György pécsi megyéspüspök a város első, hivatalos Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásárát a Széchenyi téren. Az ünnepi alkalomból a polgármester bemutatta Pécs Város Arcát, a siket szépségkirálynőt és esélyegyenlőségi aktivistát, Weisz Fannit is.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Páva Zsolt elmondta: a pécsi önkormányzat azért vette saját kezébe az adventi vásár szervezését, hogy az valamivel többet nyújtson az itt megfordulóknak, mint az eddigiek. „Színvonalas helyi kézműves termékek, gasztronómiai csemegék, nívós programok közül válogathatnak a hozzánk érkezők.” Udvardy György megyéspüspök az adventi időszak kapcsán rámutatott: a várakozás heteiben a bennünk lévő jó kiteljesülését is várjuk. „Az adventi készülődés a maga hangulatával ezt a jóságot hívja elő belőlünk. Miközben készítjük a titkot szeretteinknek, elhisszük magunkról, hogy felül tudunk emelkedni mindenfajta kicsinyességen, leegyszerűsítésen.” A pécsi adventi vásár a város több pontján lesz jelen december 23-ig. A művészeti tartalmat elsősorban a Király utcai Hattyúházban induló művészeti vásár és aukció biztosítja. Itt pécsi és Pécs környéki művészek alkotásai vásárolhatók meg. Az önkormányzat egyik nem titkolt célja, hogy a karácsonyi ajándékok között is megjelenjenek e kortárs alkotások. Ezen kívül egy jótékony célú akcióban való részvételre is felkérték a pécsi művészeket. December 17-én a Hattyúházban rendezik meg azt az aukciót, amelynek bevételét az egyik pécsi iskola kapja meg.
A Kossuth téren a kézművesek, hagyományőrző mesterségek képviselői kínálják portékáikat, míg a Széchenyi tér a közösségi és kulináris programoknak, a közös városi ünneplésnek adnak otthont.
A Mesevásáron szombatonként és vasárnaponként gyermekmese, felnőtt mese és pécsi mese kategóriákban pécsi mesélők, történetmondók, mesemondó gyerekek és felnőttek szórakoztatják a Széchenyi tér közönségét. Egy igazi kuriózum is lesz, amikor Weörös Sándor szellemét idézik meg közösségi akció formájában. A felhívásokra jelentkező, s a Széchenyi térre kiérkező résztvevők tűz körül harmincháromszor közösen fogják elszavalni a Galagonya című verset.
Az adventi vásár részeként pécsi civilszervezetek és a Caritas részvételével karácsonyi ajándékgyűjtést is szerveznek. Az adakozók cipősdobozokba teszik adományaikat, és juttatják el rászoruló családoknak és gyerekeknek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink