Megnyílt az első erdei delikátesz bolt Székesfehérváron

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 19. 11:29

Az országban elsőként nyílt erdei delikátesz bolt pénteken Székesfehérváron, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. üzletében az állami erdőgazdaságok által előállított vadhúsok és erdei termékek vásárolhatók meg.

vadhusBitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az országban elsőként megnyílt delikátesz a bizonyíték arra, hogy az erdőgazdálkodás nem csupán a kivágott fa értékesítéséből áll, hanem annál sokrétűbb tevékenység.

Kiemelte: az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata az erdő mint nemzeti kincs megvédése, de célja az is, hogy a társadalom minél nagyobb hasznot húzzon az erdőkből, és az ott fellehető élelmiszerekből.

Úgy vélte, hogy a prémium kategóriás vadhúsok méltatlanul mellőzöttek az étkezésben és a boltok kínálatában, ezen szeretnének változtatni a delikátesz bolttal.

Elmondta, hogy az üzletben nem csak vadhúst, hanem más, az erdőgazdaságok által előállított 100 százalékos gyümölcsleveket, konzervipari készítményeket, lekvárokat is lehet vásárolni. Reményét fejezte ki, hogy ha nem is minden városban lesz ilyen bolt, de a multinacionális cégek bolthálózatában egy-egy pult erejéig megjelenthetnek az erdőgazdaságok termékei.

Az államtitkár megjegyezte: a magyar emberek évente átlagosan 0,4 kilogramm vadhúst fogyasztanak, miközben az állami erőgazdaságok területén évente mintegy 3500 tonna vadhús keletkezik. Céljuknak nevezte, hogy az európai szintre emeljék a hazai vadhúsfogyasztást.

Bitay Márton Örs jelezte, hogy az iskolai közétkeztetésben is számítanak az erdőgazdaságok vadhúskészítményeire, mert a gyerekek asztalára is minőségi ételeket kívánnak tenni.

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Székesfehérvár kormánypárti képviselője az ünnepség keretében – a Vadex felajánlásából – vadhúst adományozott a Székesfehérvári Kríziskezelő Központnak, ahol hajléktalanok ellátását végzik. A vadhús csomagból mintegy 400 adag meleg ételt készítenek majd.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a Vadex 1973 óta foglalkozik vadhús felvásárlással, feldolgozással és értékesítéssel. Soponyai vadfeldolgozó üzemük évente 1200-1600 tonna vadat vásárol fel, többségében szarvast, őzet, muflont, vaddisznót és fácánt.

A belföldi kereslet az üzem termelésének 15-20 százalékát fedi le, a többit exportra szállítják, elsősorban Németországba, Olaszországba, Belgiumba, Hollandiába, Svájcba és Dániába. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink