Megnyílt az első afrikai magyar kereskedőház

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 29. 11:14

Hétfőn délután Accrában, Ghána fővárosában megnyílt az első afrikai magyar kereskedőház, ezzel tizenháromra bővült a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külképviseleteinek száma. Dr. Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár a megnyitón kiemelte: Ghána a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országa, amelyre kiemelt figyelmet kell fordítania Magyarországnak, ezért hosszú távú, mindkét ország számára előnyös együttműködésre és a diplomáciai szálak erősítésére törekszik a magyar kormány. Az államtitkár felajánlott tíz ösztöndíj lehetőséget az afrikai országnak, a megnyitót követően pedig Hannah Tetteh külügyminiszterrel egy külön találkozó keretében egyeztetett a két ország további együttműködési lehetőségeiről.

accra

„A Globális Nyitás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy csökkenjen a magyar gazdaság Európai Uniótól való függése. Ezzel összhangban eddig a Közel- és Távol-Keleten, több FÁK-tagországban, illetve a Balkánon összesen tizenkét országban nyitottunk irodát, amelyek célja, hogy elősegítsék a magyar kkv-k EU-n kívüli exporttevékenységét. A mai nappal azonban újabb fordulóponthoz érkeztünk. – mondta Dr. Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója, majd hozzátette: Az afrikai ország sok lehetőséget nyújthat, és jó kiindulópontot jelenthet a magyar vállalkozásoknak Nyugat-Afrika felé.”

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Kwasi Quartey, Ghána külügyminiszter-helyettese és Mahama Ayariga ifjúsági- és sportminiszter. Mahama Ayariga elmondta: „A két ország közötti együttműködést nagyon időszerű volt elkezdeni, már csak azért is, mert a külügyminiszter asszony ereiben magyar vér is folyik, illetve számos olyan terület van – például infrastrukturális beruházások, mezőgazdaság, szállítmányozás, építőipar -, ahol kölcsönösen élvezhetjük a kiépülő új kapcsolatok előnyeit. Célunk, hogy a következő évtizedekben ne kizárólag kereskedelmet folytassunk Magyarországgal, hanem hosszú távú együttműködést alakítsunk ki.”

Ghána a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa, 2012-ben 7,9 %-kal 40 milliárd dollárra nőtt a köztársaság GDP-je, emellett gazdasági és politikai szempontból az egyik legstabilabb állam Afrikában. Kereslet elsősorban mezőgazdasági és ipari gépekre (új és használt egyaránt), gyógyszer alapanyagokra, ipari vegyszerekre, megújuló energiák biztosítására, valamint olaj- és gázfeldolgozásra mutatkozik. Emellett várhatóan olyan infrastruktúra-fejlesztő projektekre is igény lesz, mint kórházak, erőművek, halászkikötők, vízkezelő létesítmények komplett kivitelezése. Az országban a burkolt utak aránya mindössze 13%, 1000 főre pedig átlagosan 20 db személygépkocsi jut (ez az arány Magyarországon 293 db/1000 fő). Mindez azt mutatja, hogy a közeljövőben közutak építésére, és különféle járművekre, köztük autóbuszokra is érkezhet megrendelés.

A legújabb kereskedőház Accra kereskedelmi és diplomáciai negyedében nyitotta meg kapuit, amelyet Kojo Oteng vezet.

Kapcsolódó cikkeink