Megnyílt az Egri Bikavér Ünnep
A koronavírus-járvány után szükségük van kormányzati segítségre a hazai szőlészeteknek és borászatoknak, amelyek a nehéz időkben is kitartó és kiváló munkával érdemelték ki a támogatást – jelentette ki az agrárminiszter a 25. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján.

Résztvevők a XXV. Egri bikavér ünnepen 2021. augusztus 26-án (MTI/Komka Péter)
Nagy István rámutatott: példátlanul nehéz időszakban termett az a szőlő és készült az a bor, amelyet most ünnepelnek Egerben.
„A szőlészek és borászok azonban ebben a nehéz időszakban sem vonultak home office-ba, hanem tették a dolgukat” – fogalmazott, hozzátéve: köszönet illeti azt a kitartást és munkát, mely nélkül ma a borospoharak üresek lennének.
A kormány meghallotta az ágazat segélykérését – mondta, emlékeztetve: a kieső forgalom nem csupán a vendéglátást és a turizmust érintette súlyosan, de a borászatoknak is komoly veszteségeket okozott. Kellett tehát minden eddigi támogatás és szükség van továbbiakra is – hangsúlyozta a tárcavezető.
Bejelentette: a kabinet 1,5 milliárd forinttal segíti a járvány miatti forgalomkiesés következtében nehéz anyagi helyzetbe került, vendéglátásban és borturizmusban érdekelt borászatokat. Emellett a kormány 800 millió forintos támogatási keretösszeget csoportosított át bormarketingre, ennek célja a határainkon belül és azokon túl minél több emberrel megismertetni a nemzetközi összehasonlításban is kiváló magyar, így az egri borokat – közölte Nagy István, megjegyezve: aki belefeledkezik egy magyar bor szépségeibe, az előbb-utóbb szeretné megismerni a tájat, a termőhelyet, a pincét is, ahonnan az származik.
Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: az egri borvidék napjainkban világsikerek színhelye, hiszen idén több helyi pincészet bora is komoly nemzetközi elismerésben részesült.
Felidézte: a tájegység boraihoz hasonlóan az immár negyed évszázados Egri Bikavér Ünnep is „komoly nívóra tett szert hazai és nemzetközi szinten egyaránt”.
Szükség van ilyen rendezvényekre és szükség van az összefogásra – húzta alá, megjegyezve: a járvány megváltoztatta a világot. Veszélyei miatt átalakulóban van a turizmus és előtérbe helyeződnek a biztonságos országok, köztük Magyarország is – mondta Nyitrai Zsolt.
A belföldi turizmus erősödésének pedig Eger és térsége lehet az egyik haszonélvezője, történelmi emlékeivel, kiváló boraival és gasztronómiájával, valamint gyógyító vizeivel – tette hozzá.
Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület), Eger polgármestere a megnyitón arról beszélt: a helyiek összefogásának köszönhetően az elmúlt két hónapban ismét rendezvények követték egymást és turisták tömegei látogattak el Egerbe.
„Egy olyan katasztrofális év után, mint amely az elmúlt hónapokban lezárult, ezt talán senki nem gondolta volna” – fogalmazott.
A megyeszékhely a borhoz és gasztronómiához kapcsolódó legnagyobb rendezvénye fennállásának 25. évfordulóján is ugyanazt üzeni: „ha bor, akkor Eger, ha Eger, akkor Bikavér” – jegyezte meg a polgármester. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Megújította gépparkját és borászati eszközállományát a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete
Csaknem egymilliárd forintos fejlesztés keretében megújította szőlészeti gépparkját és borászati…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >