Megnyílt a Sirha Budapest
Az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripar kiállítás megnyitóján.
Felidézte, hogy az ágazat 100 milliárd forint támogatást kap a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból, és folytatódik az adócsökkentés: jövőre a tej, a tojás és a baromfihús, illetve az éttermi szolgáltatás áfája mérséklődik. Az élelmiszeriparban 130 ezren dolgoznak, az ágazattól több százezer alapanyag-termelő megélhetése függ – hangsúlyozta.
Az elmúlt években az élelmiszeripar gyorsabban bővült a nemzetgazdasági átlagnál, 2014-ben az élelmiszer feldolgozóipar termelési értéke meghaladta a 2700 milliárd forintot, a termelési volumen 4,4 százalékkal emelkedett, az értékesítési volumene 3,5 százalékkal növekedett, a belföldi értékesítés 4,6 százalékkal bővült, a vendéglátóipar 2014. évi árbevétele pedig meghaladta a 806 milliárd forintot – ismertette.
A tárcavezető kitért arra, hogy a kiállítás keretében megrendezett Bocuse d'Or szakácsverseny történetében először mindkét versenyétel összetevője a vendéglátó nemzet, ez esetben a magyar konyha alapanyaga.
Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ egyik legsikeresebb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása több nagyváros – például Lyon, Moszkva, Sanghaj – után ismét Budapestre jött.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes pedig azt emelte ki, hogy Budapest ott van a világ kulináris térképén, a Sirha Budapest rendezvénnyel pedig még több figyelem irányul a magyar főváros gasztronómiájára.
A kiállítás megnyitóján adták a kiállítók körében meghirdetett innovációs verseny díjait, amelyet 8 tagú szakmai zsűri ítélt oda a két Sirha kiállítás között bevezetett innovatív szolgáltatásért, termékért.
Az idei elismerésre 32-en pályáztak a meghirdetett öt kategóriában, az ünnepségen a kategóriák első három helyezettjét köszöntötték.
A Sirha Budapest kiállításon bemutatkozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Áldomás nevet viselő új magyar élelmiszer ernyőmárkája is, amely összefogja a prémium minőségű, magas hozzáadott értéket képviselő magyar termékeket.
A Sirha Budapest tíz szakmai versenye között rendezik meg a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjét.
A május 9-11. között a Budapest Vásárközpontban nyitva tartó Sirha Budapest nemzetközi kiállításon 19 országból több mint 350 kiállító vesz részt, a rendezvényre 20 ezer szakmai látogatót várnak a szervezők.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >48 milliárd forint vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kkv-k
Negyvennyolcmilliárd forint vissza nem térítendő, eszközbeszerzési és technológiafejlesztési támogatásra pályázhatnak…
Tovább olvasom >Bajnokok építik a jövőt
„Az élelmiszeripar nemzeti bajnokai jelentik a jövő zálogát. Az általuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >