Megnyílt a Sirha Budapest
Az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripar kiállítás megnyitóján.
Felidézte, hogy az ágazat 100 milliárd forint támogatást kap a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból, és folytatódik az adócsökkentés: jövőre a tej, a tojás és a baromfihús, illetve az éttermi szolgáltatás áfája mérséklődik. Az élelmiszeriparban 130 ezren dolgoznak, az ágazattól több százezer alapanyag-termelő megélhetése függ – hangsúlyozta.
Az elmúlt években az élelmiszeripar gyorsabban bővült a nemzetgazdasági átlagnál, 2014-ben az élelmiszer feldolgozóipar termelési értéke meghaladta a 2700 milliárd forintot, a termelési volumen 4,4 százalékkal emelkedett, az értékesítési volumene 3,5 százalékkal növekedett, a belföldi értékesítés 4,6 százalékkal bővült, a vendéglátóipar 2014. évi árbevétele pedig meghaladta a 806 milliárd forintot – ismertette.
A tárcavezető kitért arra, hogy a kiállítás keretében megrendezett Bocuse d'Or szakácsverseny történetében először mindkét versenyétel összetevője a vendéglátó nemzet, ez esetben a magyar konyha alapanyaga.
Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ egyik legsikeresebb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása több nagyváros – például Lyon, Moszkva, Sanghaj – után ismét Budapestre jött.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes pedig azt emelte ki, hogy Budapest ott van a világ kulináris térképén, a Sirha Budapest rendezvénnyel pedig még több figyelem irányul a magyar főváros gasztronómiájára.
A kiállítás megnyitóján adták a kiállítók körében meghirdetett innovációs verseny díjait, amelyet 8 tagú szakmai zsűri ítélt oda a két Sirha kiállítás között bevezetett innovatív szolgáltatásért, termékért.
Az idei elismerésre 32-en pályáztak a meghirdetett öt kategóriában, az ünnepségen a kategóriák első három helyezettjét köszöntötték.
A Sirha Budapest kiállításon bemutatkozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Áldomás nevet viselő új magyar élelmiszer ernyőmárkája is, amely összefogja a prémium minőségű, magas hozzáadott értéket képviselő magyar termékeket.
A Sirha Budapest tíz szakmai versenye között rendezik meg a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjét.
A május 9-11. között a Budapest Vásárközpontban nyitva tartó Sirha Budapest nemzetközi kiállításon 19 országból több mint 350 kiállító vesz részt, a rendezvényre 20 ezer szakmai látogatót várnak a szervezők.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárminiszter: Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Marriott Residences márkanév alatt születik újjá a Körszálló
Új életre kel a budai látkép ikonikus eleme, a Körszálló.…
Tovább olvasom >A Coca-Cola felülmúlta a várakozásokat – Európa húzta fel a negyedéves eredményeket
Erőn felül teljesített a Coca-Cola a legutóbbi negyedévben: a friss…
Tovább olvasom >Sz. Variáns a világ dizájn fővárosaiban – Párizstól Milánón át Debrecenig
Az Sz.Variáns több mint három évtizede a magyar csomagolástechnikai ipar…
Tovább olvasom >