Megnyílt a pekingi Magyar Kereskedőház

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 13. 11:04

Sajtótájékoztatón jelentették be a pekingi Magyar Kereskedőház megnyitását Kína fővárosában – tájékoztatta Szijjártó Péter magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos szerdán telefonon az MTI-t.

Peking
A kínai és a magyar alapítókkal az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház megállapodott az állami tulajdonszerzésről, és Szijjártó Péter szerint már csak a jogászok által elvégzendő papírmunka van hátra.

A kormánybiztos ismertette: a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyitott magyar gazdaság teljesítménye nagyban függ az exportteljesítménytől. Ezért két tekintetben is ki kell egyensúlyozni a magyar exportszerkezetet: 2018-ig a teljes magyar kivitel egyharmadának Európán kívülre kell irányulnia és a magyar exportban egyre nagyobb szerepet kell kapniuk a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv).

Ezen célok elérését kell elősegítenie a kereskedőház-rendszernek, különös tekintettel arra, hogy a magyar kkv-k az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják, de csak 20 százalékkal részesülnek a magyar exporttevékenységből – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A kormánybiztos szerint már látszanak a sikerpontok a magyar-kínai kereskedelmi együttműködésben, hiszen az idei év első 8 hónapjában 16 százalékkal sikerült növelni a Kínába irányuló magyar exportot, melynek perspektivikus területei a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a borkereskedelem és a vízgazdálkodás.

Szijjártó Péter a nap folyamán ellátogatott a ZTE pekingi központjába is. A cég a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, Magyarországon 2005 óta van jelen. A ZTE 2013 szeptemberében jelentette be, hogy európai mobiltelefon-javító központját Magyarországra telepíti. A megbeszélésen áttekintették a további magyarországi fejlesztések lehetőségeit.

A kormánybiztos a Wizz Air és a China Development Bank (CDB) Leasing vezetőivel is egyeztetett. A megbeszélést követően a Wizz Air és a CDB Leasing finanszírozási szerződést írt alá, amelynek értelmében listaáron 550 millió amerikai dollár értéket képviselő hat új Airbus A320 repülőgép érkezik 2014 és 2015-ben a Wizz Air flottájába. Ezzel a Wizz Air-é lesz továbbra is Európa legfiatalabb flottája. A légitársaság korábban már írt alá szerződést kínai pénzintézettel: áprilisban az International Commercial Bank of China-val (ICBC) történt hitelmegállapodás segítségével vásároltak nyolc új repülőgépet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink