Megnyílt a 23. pápai agrárexpó

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 26. 11:15

A 23. pápai agrárexpó az eredmények bemutatásán túl jó alkalmat teremt arra, hogy felhívja a figyelmet az ágazat előtt álló kihívásokra is – fogalmazott pénteki, az eseményt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

A 2010 és 2018 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság nőtt a legjelentősebben az unión belül, amire büszkék lehetünk – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte azonban, hogy kihívást jelent az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, ami az expó egyik központi témája.
Hozzátette: emellett a klímaváltozás és az uniós támogatáspolitika tervezett, kedvezőtlen átalakítása is nehezíti az ágazatban dolgozók tevékenységét.
Az államtitkár kitért rá, hogy a 12 milliárd eurós, agrárforrásokra szánt támogatás a brüsszeli bürokrácia javaslata értelmében 2 milliárd euróval csökkenne 2020 után. Ennek egy részét szerinte a migráció támogatására használnák fel, a gazdáknak juttatott támogatás felhasználását pedig megnehezítenék. Előnytelen agrárpolitika körvonalazódik, amelynek megakadályozása érdekében Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét más országokkal – emelte ki. Hozzátette, “az egységes kérelmek benyújtásának időszakában vagyunk, az ebből származó, összességében több mint 400 milliárd forint igen fontos a gazdák számára”. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 600 milliárd forintot ítéltek oda beruházásokra, fejlesztésekre ismertetése szerint. Komoly kihívásnak nevezte az államtitkár az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, hogy csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért, mint mondta szakpolitikai programot indítanak a generációváltás előtti akadályok elhárítása érdekében. További nehézséget jelent, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatását ma már a fogyasztók is megérzik, elég csak az elmúlt fél év aszályos időjárására gondolni, amely több millió tonna terménykiesést jelent – tette hozzá. Az ebből is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett, átvállalva a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a vízkészlet-járulék alól pedig mentesülnek a gazdálkodók – fogalmazott Feldman Zsolt.
Hangsúlyozta: az ágazat fejlesztéséhez olyan Európai Parlamentre van szükség, amely a vidék fejlesztése mellett teszi le a voksot, valamint olyan Európai Bizottság felállítására, amely nem migrációpárti, hanem a vidéket védő politikát hajt végre.
Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI-nek kitért arra: a MAGOSZ-szal közösen indított, az uniós források csökkentése elleni petíciót már több mint 175 ezren írták alá, kifejezve az ágazat egységét ebben a kérdésben. Az unió által tervezett intézkedések hatására a termelés követelményrendszere szigorodna, ezzel párhuzamosan a támogatás csökkentése egyértelműen az árak emelkedését eredményezné – hangsúlyozta. A háromnapos rendezvényen szakmai vetélkedők és fórumok, családi rendezvények várják az érdeklődőket a városi sportcsarnok területén. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink