Megmenekült Tokaj-Hegyalja, nem épül szénerőmű

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 15. 00:03

Nem épülhet meg a tőketerebesi szénerőmű – ismerteti a szlovák hatóságok jogerős döntését a Greenpeace. Az erőmű káros hatásai leginkább hazánkat érintették volna, főként a világörökségnek számító Tokaj-Hegyalját és a Zemplént.

Még 2007-ben került nyilvánosságra, hogy bő húsz kilométerre a tokaji borvidéktől széntüzelésű erőművet építene egy szlovák cég. A beruházás ellen a határ mindkét oldalán tiltakozások kezdődtek. A szlovák oldalon az életminőségük, a magyaron a borvidék védelmében tiltakoztak. A tervezett létesítmény 163 méter magas kéményeiből ugyanis évente 4 millió tonna szennyezőanyag került volna a levegőbe, aminek nagy része – a széljárás miatt – a világörökségi védettségű tokaji borvidék mikroklímáját is szennyezte volna.
A Greenpeace a kezdetektől részt vett a tiltakozásokban, amelyek hatására az erőmű engedélyeztetési eljárását újrakezdték, arról magyarországi tájékoztatást is adtak a pozsonyi hivatalok. A szervezet mostani közleménye emlékeztet arra: a szlovák hatóságok két körben is megtagadták az engedély kiadását, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő  módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott.
Az erőműről készült hatástanulmányban nem vizsgálták például, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra, de a hulladékkezelés módjával sem foglalkoztak érdemben. Arra is csak burkolt utalások voltak, hogy "a melléktermékekben olyan méreganyagok dúsulnak fel, mint a higany vagy az arzén, melyek egyebek mellett szív- és veseelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhatnak" – számol be a Greenpeace közleményéről az Index.
Kapcsolódó cikkeink