Megmenekülhet a magyar rozé
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy Brüsszel nem támogatja azt az előterjesztést, mely engedélyezte volna a rozék fehér és vörös bor keverésével történő előállítását – közölte az EUbusiness nyomán az Origo internetes portál.
A kupázsnak nevezett eljárás engedélyezését a magyar termelők mellett francia és olasz borászok is ellenezték, a jelek szerint eredményesen. Mariann Fischer Boel agrárbiztos szerint egyértelművé vált, hogy az európai borszektor nagy része szerint a keverés tönkretenné a hagyományos rozék imázsát a világban. A kupázsról még az uniós államoknak is döntenie kell, a Tanács ebben a hónapban, június 19-én hoz majd döntést, de a brüsszeli álláspont megváltozása után jó eséllyel tiltott marad az EU-ban a borkeverés. Brüsszel mostani álláspontja 180 fokos fordulatnak tekinthető, az Európai Bizottság korábban ugyanis azt javasolta, hogy azokat a borokat is rozéként lehessen forgalmazni, amelyek fehér- és vörösbor összeöntéséből készülnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >