Meglepte az elemzőket a fogyasztói árak emelkedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 09. 11:43

Meglepőnek nevezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy májusban újra a pozitív tartományba került a fogyasztói árindex Magyarországon. Az éves átlagos infláció a K&H Bank és a Takarékbank szerint 0,5 százalék körüli lehet, az Erste 0,3 százalékot vár.

polc-

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: jókora meglepetést okozott, hogy az elemzők és a bank által várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt májusban, ami az áprilisi mínusz 0,3 százalékról 0,5 százalékra emelte az infláció 12-havi ütemét. A szezonális élelmiszerek és az energiaárak változásait kiszűrő maginfláció alapján továbbra sincsen szó komoly inflációs nyomásról – tette hozzá.

Suppan Gergely szerint bár egy kicsit magasabb lehet az infláció pályája az év hátralévő részében a korábban becsültnél, úgy látja, hogy leghamarabb szeptemberben kerülhet 1 százalék fölé az infláció 12-havi mértéke, hogy aztán bázishatások által segítve decemberre már biztosan 2 százalék fölé ugorjon majd.

Éves átlagban idén 0,5 százalék körüli lehet az infláció mértéke, de a maginflációban nem számít érdemi gyorsulásra. A jegybank júniusban még biztosan tovább csökkenti az alapkamatot, onnan pedig a saját új inflációs előrejelzéseinek figyelembe vételével dönthet esetleges további csökkentésről. A Takarékbank egyelőre továbbra is 1,50 százalékon várja a kamatvágási ciklus alját.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői MTI-hez eljuttatott kommentárjukban szintén azt emelték ki, hogy tavaly augusztus óta először májusban újra a pozitív tartományba került az infláció Magyarországon. Hozzátették: érdemes azt is kiemelni, hogy a maginflációs mutató – amely kiszűri például az üzemanyagárak változásának hatását – csupán egytized százalékponttal gyorsult 1,3 százalékra májusban, ami jelzi, hogy az inflációs főmutatót elsősorban a kiszámíthatatlan olajár mozgatta.

Véleményük szerint amennyiben az olajárak nem változnak jelentősen az év hátralevő részében, az inflációs mutató a pozitív tartományban maradhat, és év vége felé akár át is lépheti a 2 százalékos küszöböt. Az Erste elemzői az év egészére 0,3 százalékos átlagos inflációt várnak. Mint írták, a vártnál gyorsabb inflációs érték várhatóan nem fogja befolyásolni a monetáris tanács döntéseit, így, az Erste Bank szerint reális az esélye annak, hogy a jegybank folytatja a lazítási ciklust, és július végén akár 1,5 százalék alá csökkenhet az alapkamat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a 0,5 százalékos éves infláció meglepő, arra azért számítani lehetett, hogy az utóbbi hónapokban látott negatív értékek után a pozitív tartományba lendül az árindex. Az elemző 0,3 százalékos inflációt várt májusra. Németh Dávid elmondta, hogy a jelenlegi kilátások alapján decemberben a 12 hónapra visszatekintő infláció megközelítheti a 3 százalékos szintet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék felett lehet. Véleménye szerint bár a Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az infláció 2017-ben éri el a kitűzött 3 százalékos célt, de már 2016-ban 3 százalékra gyorsulhat az infláció. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink