Sörpiaci felvásárlás: megállapodott az AB InBev és a SABMiller

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 13. 11:15

Megállapodott egymással a világ legnagyobb és második legnagyobb söripari konszernje arról, hogy a nagyobb megveszi majd a kicsit kisebbet – írja az index.hu. A nagyobb szereplő a történetben a belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), ami például a Stella Artois-t, a Budweisert és a Corona-t, gyártja, a kisebb pedig a brit-dél-afrikai SABMiller, a Dreher Sörgyárak tulajdonosa, és így a Dreher, a Kőbányai és az Arany Ászok gyártója.

sor-sor

Az AB InBev a megállapodás szerint részvényenként 44 fontot, összesen 67,9 milliárd fontot (104,2 milliárd dollárt) fizet majd a SABMillerért. Ez még csak elvi megállapodás, de a hírre a SABMiller árfolyama 9,1 százalékos pluszban indított kedden a londoni értéktőzsdén.

Persze nem kizárt, hogy a megállapodás ellenére sem jön össze az üzlet, például ha az AB InBev nem kapja meg az illetékes hatóságtól az engedélyt, vagy pedig a részvényesei leszavazzák ezt a tervet. Ilyen esetben a sörgyártónak 3 milliárd dollár vigaszdíjat kell fizetnie.
Ha létrejön, az új konszern a globális sörpiac közel 30 százalékát tartja majd kézben.

Ezzel az üzlettel már lezárult a globális sörpiaci konszolidáció, innen már nem nagyon lehet hová növekedni: a négy nagy cég, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják. (index)

Kapcsolódó cikkeink