Megkezdték a szerződéskötést a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztőkkel
A Grand Tokaj Zrt., Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként, a korábbi évekhez hasonlóan, különféle minőségi és terméskategóriában, több mint ezer helyi kistermelővel megkezdi a szerződéskötést a szőlő felvásárlására – közölte a társaság az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint több mint ezer kistermelő kap felkérést a napokban a bevált elektronikus értesítés útján a felvásárlás részleteiről.
A szőlő jelenlegi érettségi állapota alapján idén egy jó évjáratra, és a szokásoshoz képest két héttel korábbi szüreti kezdésre számítanak – mondta a közlemény szerint Goreczky Gergely, a zrt. vezérigazgatója, megjegyezve: az ültetvényellenőrzés során kiválasztott parcellákról, több terméskategóriában, közel 90 ezer mázsa szőlő felvásárlása is lehetséges.
A közlés szerint a zrt. tartja a tavalyi felvásárlási árakat, így az eredetvédett tokaji borok alapanyagát adó szőlő ára kilónként legalább 100 forint lesz, de fajtától és mustfoktól függően 140-250 forint is lehet.
Goreczky Gergely hozzátette: kölcsönösen jó együttműködésre törekszenek a szőlőtermelőkkel az egyre jobb minőségű alapanyag előállításáért.
Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján, mivel a szőlő két-három héttel előrébb jár az érésben az átlaghoz képest. Véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a tavasz alig néhány hétig tartott az idén, és bár a tél kitolódott, de nagyon hamar nyárias melegbe fordult az időjárás, a szőlő már májusban virágzott, ami ritka. Elmondta azt is, amennyiben az időjárás továbbra is kegyes lesz a borvidék gazdáihoz, átlagos, vagy azt egy kicsit meghaladó és kiváló minőségű lehet az idei termés, és bár az aszú érése még nagyon távoli, nagyon magas mustfokról is indulhat ősszel az aszúsodási folyamat, ami kiváló évjárat alapját képezheti. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A szőlő jobban bírja az aszályt, mint a kukorica
A néhány napja a hidegfronttal érkezett nagy eső csak egy…
Tovább olvasom >A Tokaj-Hegyalja Egyetem kilépett a szőlészeti-borászati kutatás nemzetközi színterére
A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a szőlészeti-borászati kutatás és oktatás területén…
Tovább olvasom >Megváltozik a borok ízvilága
Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >