Megkezdődött a Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozata

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 20. 10:55

„Erős nemzet csak határtalan összefogással képzelhető el”- hangsúlyozta Tarlós István Budapest Főpolgármestere

Kárpátalja a díszvendég – Mága Zoltán, Varga Miklós, Papp Lajos, Kassai Lajos, Bokor Balázs a kitüntetettek között –  Világfalu, a találkozóhely

„ Egy a nemzet, éljen akár a Kárpát-medence szívében vagy szétszóródva a nagyvilágban, akkor tud egységes és erős maradni, ha tagjai, értékeiket határtalan összefogással egybekovácsolva fényt és szeretetet visznek maguk, egymás és az emberiség jelenébe és jövőjébe” – mondotta Tarlós István a IV. Magyar Világtalálkozó megnyitó ünnepségén köszöntőjében az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol kulturális gálaműsor, kitüntetési ceremónia keretében indult útjára a nyolcnapos rendezvénysorozat.

Hazádnak rendületlenül légy híve!“ e címmel, a Szózat vezérgondolatának szellemében  gyűltek össze Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében a IV. Magyar Világtalálkozó résztvevői, akik a világ öt kontinenséről érkeztek az eseményre, és zsúfolásig megtöltötték a patinás Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermét. A kulturális gálaműsor keretében kiváló művészek, közösségek mutatkoztak be.  Az egybegyűlteket a közélet neves személyiségei, a földrészek, a Kárpát-medence képviselői köszöntötték s rangos civilelismerések átadására is sor került. Ezúttal a díszvendég Kárpátalja magyarsága, ahonnan Lovas Ilona Világklub-elnök vezetésével mintegy százfős küldöttség érkezett.

Ezt követően dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke nyitotta meg az eseménysorozatot, hangsúlyozva, hogy a „ Világtalálkozó üzenete három szóba belesűríthető: jó magyarnak lenni!  Mert olyan szellemi, tárgyi és emberi értékeink vannak, amelyek túlnőnek határainkon. Más nemzetek számára is fontosak, szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a világ általunk is előbbre halad.  Ezért is választottuk a Világtalálkozó jelmondatául: határtalan összefogás értékeinkért.”

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár a kormányzat azon intézkedéseit ismertette, amellyel hazánk a fejlődés útjára tért, s fontosnak tartotta ennek érdekében a határon innen és túlélő magyarság összefogását, Magyarország barátainak szerepvállalását. Musab Alnour, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Ifjúsági Elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután a Világtalálkozóra érkezett Világklub-közösségek üdvözletének átadása következett, előbb a Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék), majd az öt földrész (Ausztrália, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és Európa) országainak képviselői mondtak rövid beszédet.

A kulturális gálaműsorban fellépett: Mága Zoltán,Varga Miklós, Guessous Majda Mária (Mesi), Kárpátaljáról az eszenyi Ritmus néptánc együttes, a Kokas Zenekar és Kokas Erzsébet népdalénekes, a kaposvári Csíky Gergely Színház  művészei (Rátóti Zoltán, Varga Zsuzsanna,

A hivatalos megnyitó ünnepségen több elismerést is átadtak. A Világ Magyarságért közéleti és művészeti elismerést azoknak ítélik oda, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek. Az idén Bokor Balázs diplomata, nagykövet, Esterházy Antal, a Közép-Európai Club Pannónia elnöke, Papp Lajos szívsebész professzor, Kassai Lajos lovas-íjász, Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, Mága Zoltán hegedűművész, Varga Miklós előadóművész és a Kaposvári Csiky Gergely Színház közössége érdemelte ki a díjat.

Tiszteletbeli Magyar címet azok a nem magyar származású személyek kaphatják meg, akik Magyarország és a magyarság javára hosszú idő óta végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik. A kitüntetést Alekszandr Mehezko oroszországi Világklub-elnöknek és Miguel Manuel Segunda angolai diplomatának ítélték oda.

Az Összefogás a Magyarságért Díjat azok kaphatják, akik a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek. Idén Musab Alnour, az ENSZ ifjúsági elnöke; Joó Géza közgazdász, filmproducer, a Magyar Világtalálkozók szóvivője; Mezei László jogász, a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke és Pörneki András, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Világklub-elnök részesült a kitüntetésben. A díjazottak Józsa Judit erdélyi keramikusművész Életfa-kereszt – Megmaradásunkért című alkotását kapták az elismerő oklevél mellé.


Kapcsolódó cikkeink