Megkezdődött a Balatoni Hal- és Borünnep

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 26. 11:10

Pénteken Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a Balatoni Hal- és Borünnepet, a négy Balaton-parti település részvételével zajló, vasárnapig tartó programsorozatot, amelyet borvásár és halkóstoló mellett koncertek és gyermekprogramok színesítenek.

ader-megnyito

Áder János köztársasági elnök a megnyitón. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke a megnyitón kiemelte a balatoni emberek vendégszeretetét, Krisztus és Szent Péter vándorlásáról szóló, ismeretlen szerzőtől származó írást olvasott fel.

“A Balatonból azóta sem fogyott ki a hal, széles e vidéken azóta is vendégszerető emberek élnek, akik szíves szóval, zamatos borral kínálják a hozzájuk betérő szomjas utasokat” – idézett az írásból Áder János.
A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a Balatoni Hal- és Borünnepnek hosszú évekre visszanyúló hagyománya van, amelyet tovább kell ápolni.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy Paloznak, Csopak, Tihany és Balatonfüred tizenharmadik esztendeje működik együtt a Balaton értékeit felvonultató rendezvény megszervezésében, amelynek kitalálója Kristóf Attila közelmúltban elhunyt író, újságíró volt.
Felidézte, hogy tavaly találkozott utoljára Kristóf Attilával, aki egy idősödő ember kezét ábrázoló fényképet adott át neki, aki megérint egy olvasó alakot. Ez a kéz Antall József miniszterelnök keze volt, a rendezvény erről a kézfogásról szól, a közös értékek ápolásáról – fogalmazott Balatonfüred polgármestere.

A megnyitón Hardi Titusz bencés szerzetes mondott áldást. Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház művésze és Szalóki Ági énekes szórakoztatta a közönséget, a reformkori hagyományőrző egyesület élő díszletet alkotott a színpadon korhű ruhában.

Szombaton a rendezvény sárkányhajó roadshow-val, a Lánchíd Rádió élő műsoraival és a Heti Válasz közönségtalálkozójával folytatódik Balatonfüreden és itt rendezik meg a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzának bemutatóját is. Csopakon halászléfőző-versennyel, Tihanyban borkóstolóval, Paloznakon kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink