Megkezdődik a tavalyi agrárkárok kifizetése

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 16. 12:09

A héten indul az agrárkár-enyhítési juttatások kifizetése, ami a szerződő mezőgazdasági termelők körében az elemi csapás okozta károk részleges megtérítésére szolgál. A 2011. évre vonatkozó kárenyhítő juttatások kifizetése 4300 termelőt érint, akiknek a héten több mint 4 milliárd forintot fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

2012. január elsején lépett életbe az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termelést érintő időjárási eredetű kockázatokat megossza a termékpálya szereplői között.

Az új rendszer két pilléren nyugszik: a kibővített kárenyhítési rendszeren és egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukción. Utóbbihoz azok a termelők csatlakozhatnak, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat.

A számítások szerint a jelenleg rendelkezésre álló 4,0-4,1 milliárd forint éves szinten megduplázódik, azaz 8,0-8,2 milliárd forintot lehet majd kárenyhítésre fordítani. Biztosítási díjtámogatásra 2012-ben 2,6 milliárd, 2013-ban 2,9 milliárd forint használható fel. Összességében tehát a korábbi 4 milliárd forint helyett több mint 10 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázatok mind szélesebb körű kezelésére.

A két pillér együttes működésével az eddiginél jóval több termelő, a jelenleginél jóval nagyobb védettséget élvezhet a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel szemben. Miután a II. pillérben kötött mezőgazdasági biztosítások – leegyszerűsítve – piaci biztosítási szolgáltatásnak minősülnek, így a károsult gazdálkodó természetesen mind kárenyhítésben, mind pedig biztosítói kárkifizetésben is részesülhet ugyanazon káresemény után.

A termelők az ily módon kialakított biztosításokat az üzleti biztosítókkal köthetik meg, annak díjaihoz pedig legfeljebb 65 százalékos, európai uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó támogatást igényelhetnek. Újdonság, hogy a támogatott biztosítási csomag az aszály, a tavaszi fagy, a felhőszakadás és az árvíz károkozásainak ellentételezésére is kiterjed.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az agrárszférában működő üzleti biztosítók olyan speciális biztosítási termékeket dolgoztak ki, amelyek eddig nem léteztek Magyarországon.

Ezen a héten az MVH a nemzeti támogatásokra fordítható 24 milliárd forintos keretből a kárenyhítési juttatással együtt öt jogcímen, közel 14 milliárd forintot utal a termelőknek. A fennmaradó összegek kifizetése is folyamatos.

Kapcsolódó cikkeink