Megkapta az engedélyt az első PC-s onlinekassza

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 25. 11:33

Három kiskasszája után a Laurel Cégcsoport elektronikus naplóval rendelkező, PC alapú online kasszája is megkapta az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. Így a kisboltokat követően a cikkelemes (vonalkódos) kereskedelmi rendszert használó üzletekben is hamarosan megkezdődhet az átállás az online pénztárgépekre. A rendszer a már jól ismert Laura kasszaszoftvert használja.

PC-s kassza

Zöld jelzést adott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Laurel PC alapú online kasszájának is – jelentette be a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Bessenyei István hozzátette, a pénztárgép a Laurel saját fejlesztésű Laura kasszaszoftverét használja, míg a hardver részének fejlesztésében a BBox Kft. is közreműködött. A megoldás univerzális, tehát más, pénztárgépes alkalmazásoknál is használható.

A fejlesztés során más gondokkal szembesültünk, mint a kiskasszák esetében, komplexebb informatikai feladatokat kellett megoldani. A PC alapú kasszarendszereknél a nyomtató, a vevőkijelző vezérlése, valamint a kasszaszoftverek integrációja bonyolultabb feladat. Gyakorlatilag az eddig felhalmozott összes tapasztalatunkra szükségünk volt a sikerhez – mondta el a tulajdonos-ügyvezető.

Fiskalizáció a legnagyobb láncoknál

A nagyobb áruházakban, üzletláncoknál országszerte mintegy 2300 egységben működik már Laura szoftverrel felszerelt kassza. Ezzel együtt a Laurel 40 fajta PC alapú kassza engedélyeztetési eljárásában vesz részt, amelyek a következő időszakban remélhetően szintén sikeresen zárulnak. A most zöld jelzést kapott PC alapú kassza után a további engedélyek kiadása várhatóan felgyorsul majd, hiszen több olyan pénztárgépet vizsgálnak az MKEH-nál, amelyek főbb egységei megegyeznek a már engedélyezettel.

Magyarországon a vonakodós rendszereket használó üzletek mintegy harmada használja ezeket a kasszarendszereket, összesen 15.000 végponton. Az online pénztárgépre átállás ezekben a nagyobb üzletekben gördülékenyen teljesülhet. A kasszacsere projektben a Laurel ügyfelei jelenleg a Coop, a Spar, a CBA, az Auchan, a Nike, az OMV, a Hervis, a Reál, a Kika, a Butlers, a Baumaxx és az XXXLutz.

A trafikoknál már csak kiegészítő szerelés kell

A trafikok tulajdonosai speciális helyzetben vannak, a Laurel mintegy ezer partnere PC-s pénztárgépet rendelt, amelyet már felkészítettek a NAV-bekötésre. Ezek a kasszák a jelenleg hatályos jogszabályok szerint december 31-ig működhetnek. Ezeknél a kasszáknál szintén megkezdhető hamarosan az átállás az úgynevezett AEE egység beszerelésével. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a trafiktulajdonosoknak érdemes mielőbb megrendelni a kasszák „onlineosítását”, ugyanis várható, hogy az év vége közeledtével már nehezebb lesz időpontot kapni.

Bessenyei István szerint van még egy olyan szegmens, amelynek ellátására megoldást kell találni, ez pedig a mobil kasszák és a benzinkutak területe. A fejlesztéseknek ebbe az irányba is el kell indulniuk.

Kapcsolódó cikkeink