Idén is kiválasztották Magyarország Tortáját és Cukormentes Tortáját, amelyek 2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág fantázianevű alkotása, illetve Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok Zöld Málna kreációja lettek. A díjnyertes torták augusztus 19-től lesznek elérhetők országszerte több mint 500 cukrászdában.
A Mákvirág torta, amely a mákos tészta, fekete ribizli és a nagymama süteményének emlékét idézi, fehér csokoládé krémmel, mandulalisztes mákos piskótával, fekete ribizli réteggel és fekete szezámmag grillázzsal készült. A Zöld Málna torta a zöld pisztácia mousse, málna-zselé és rózsavíz kombinációjával nyújt különleges ízélményt, melyet fehér csokoládé és szárított rózsaszirmok tesznek még egyedibbé.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy bár a torták alapanyagai idén is drágák, a tavalyi évhez képest nem várható jelentős áremelkedés. Az átlagos szeletár várhatóan 1500-1600 forint körül mozog majd, ami csak kis mértékben magasabb a tavalyi 1400 forintos átlagárnál.
Míg néhány cukrászda idén nem vállalta a torták készítését a drága alapanyagok miatt, a legtöbb helyen továbbra is népszerűek a Magyarország Tortái. A cukrászdák optimisták az augusztus 20-i hosszú hétvégére nézve, és sokan remélik, hogy a vendégforgalom meghaladja a tavalyi szintet. Az előző évekhez hasonlóan idén is nagy érdeklődésre számítanak, különösen a nyertes torták iránt.
Az elmúlt évek gazdasági kihívásai ellenére a cukrászdák bíznak benne, hogy a vendégek ismét visszatérnek, és újra fellendül a forgalom. A cukrászszakma számára a Magyarország Tortája verseny továbbra is fontos szerepet játszik, hiszen nemcsak szakmai elismerést hoz, hanem a vendégek számára is különleges élményt nyújt.