Megismételhető az évtized eleji szarvasmarha-kivitel Törökországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 22. 11:27

Megismételhető az évtized eleji nagy mennyiségű szarvasmarha-kivitel Törökországba – mondta Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa szerdán kétnapos ankarai tárgyalásai befejezését követően.

szarvasmarha

A miniszteri biztos az MTI-nek telefonon elmondta: 2010 és 2012 között mintegy 300 millió dollár értékben exportált Magyarország szarvasmarhát Törökországba. A kivitel legjobb éve 2012. volt, amikor tenyészállatot, vemhes üszőt és húsmarhát valamivel több mint 140 millió dollár értékben exportáltak Magyarországról Törökországba. Ezt követően a húsmarha kivitele gyakorlatilag leállt a török hatóságok adminisztratív intézkedéseinek következtében – emlékeztetett Budai Gyula.

Közölte: ankarai tárgyalásainak eredményeként – főként azoknak a megbeszéléseknek köszönhetően, amelyeket a török főállatorvossal folytatott – újraindulhat a szarvasmarha, elsősorban a húsmarha nagy volumenű exportja Törökországba. A nyugat-ázsiai országban ugyanis megnőtt e termékekre a kereslet, ami lehetővé teszi a kivitel újraindítását.

Magyarország teljes területéről vihető ki élő állat Törökországba, kivéve azt az öt megyét, amelyben a korábbi kéknyelv-betegség miatt kiviteli tilalom van érvényben, mint például Tolna, Csongrád és Békés megyéből – tette hozzá.

A miniszteri biztos a török fővárosban megbeszéléseket folytatott az agrár, a gazdasági és a külügyi tárcánál. A fő téma a tárgyalásokon a magyar agrárexport növelése volt.

“Minden megbeszélésen hangsúlyoztam, hogy Magyarország számára fontos a magyar szarvasmarha-export 2012-es szintjének ismételt elérése, és ezt a törekvést török tárgyaló partnereim támogatták” – mondta Budai Gyula. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink