Paradicsomcsata Bunolban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 31. 10:59

Ismét elárasztotta a paradicsom a kelet-spanyolországi Bunol település belvárosát, ahol 71. alkalommal rendezték meg a világhírű paradicsomcsatát szerdán 22 ezer ember részvételével.

paradicsom

A csatázók nagyon készültek az eseményre, rengetegen érkeztek vicces jelmezekben: volt, aki stílusosan paradicsomnak öltözött, és jöttek apácaruhában, kimonóban, görögdinnyehéjból készült kalapban, úszósapkában, búvárszemüvegben is.
A védőöltözetek nem sokat használtak, a dobálástól szétmálló, túlérett paradicsomból spriccelő lé percek alatt elárasztott mindent. Pirosra festette a ruhákat, a zöldségdarabok beleragadtak a hajba, feltapadtak a környező házak falaira. Ez utóbbi ellen több ház lakói úgy védekeztek, hogy a falakat előzőleg óriási nejlonokkal fedték be. Több bár, étterem kirakatát és bejáratát pedig bedeszkázták a “küzdelem” idejére.
A csatában 160 tonna, helyi termelőktől származó paradicsomot használhattak fel, amelyet hét kamionról csaknem egy órán keresztül dobáltak és öntöttek az emberek közé, akik azt kiabálták: “paradicsom, paradicsom!”. Közben bokáig gázoltak és dagonyáztak a pürévé vált paradicsomban.
A paradicsomcsatára a világ minden tájáról, Indiából, Oroszországból, Japánból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők. A létszámot három éve limitálták a túlzott érdeklődés miatt, mert 2012-ben több mint 45 ezres tömeg gyűlt össze, hogy paradicsommal dobálózhasson.
A rendezvény idén először társadalmi üzenetet is hordozott: a homofóbiával és a nőket sújtó erőszakkal szembeni kiállást óriási molinókon hirdették a szervezők.
Rafael Pérez polgármester korábban ezt azzal indokolta, hogy a városka a rendezvény miatt “nemzetközi kirakatban van”, ezért ezt az alkalmat fel akarják használni a társadalom érzékenyítésére.
A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy épp a közelben lévő zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek.
A fiatalok ezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később már szándékosan ismételték meg otthonról hozott zöldségekkel a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.
Annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották, minden évben folytatódott a paradicsomdobálás, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében. (Fehér Krisztina, MTI)

Kapcsolódó cikkeink