Meghirdette eladásra a felszámoló a Surjány-Hús Kft. vagyonelemeit

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 21. 11:10

Nyilvános pályázatot hirdetett a felszámolás alatt levő törökszentmiklósi Surjány-Hús Ipari és Kereskedelmi Kft. tulajdonát képező vagyonelemek értékesítésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – olvasható a szervezet honlapján.

marhahus

A nyilvános pályázat szerint a vagyonelemek irányára áfa nélkül összesen 1,7 milliárd forint. Az összegért elvihető a Surjány-Hús a teljes beépített technológiával, szennyvíztisztító teleppel együtt. Az ingatlanokra és a technológiára kizárólag egyben lehet ajánlatot tenni. Az ajánlat érvényességének feltétele 37 millió forint bánatpénz megfizetése és ennek igazolása a pályázati ajánlat benyújtásával egyidejűleg. Az ajánlatokat szeptember 23-tól október 8-ig várja a felszámoló.


A kormány korábban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft.-t.

Az öt legnagyobb magyarországi húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi székhelyű Surjány-Hús Kft.-ről 2015. május 14-én derült ki, hogy fizetésképtelenné vált, a cég öncsődbe menekült. A társaság egy hónap múlva 200 ember elbocsátását jelentette be. Az ügyvezető a társaság csődjét akkor azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdaságban tevékenykedő cégekkel, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, ugyanakkor kiszolgáltatott a multiknak, nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel “csodaárú” termékekkel. A Surjány-Hús Kft. 1992 óta foglalkozott sertésvágással, húsfeldolgozással, húskészítménygyártással, húsáru kis- és nagykereskedelmével, A húsipari cég Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik meghatározó munkáltatója volt.

A felszámolás előtti utolsó rendelkezésre álló cégadatok szerint a társaság 2013-ban még 11,14 milliárd forint árbevételt ért el, ebből 306 millió forint exportból származott. A cég kötelezettségei már 2013 végén meghaladták az 5,2 milliárd forintot, miközben saját tőkéje 2,8 milliárd forintot tett ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink