Meggyőző volt!

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

A Bocuse d’Or Selection Hungary döntőjének győztese Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel séfje lett.Ön nagyon alaposan készült!
K. G.: – Két éve kevéssel maradtam le az első helyről, ezúttal a legjobb pontszámmal jutottam a döntőbe, és most semmit nem bíztam a véletlenre! Commis-mal, Molnár Péterrel már decemberben megkezdtük a tréningeket, a januárt pedig a tervezett fogások bekóstolásával, időméréssel töltöttük.
A felkészülés közben már nem voltam a Hertelendy kastélyszálló séfje, a Kodolányi Főiskolától kaptunk gépeket, a siófoki Krúdy Gyula vendéglátó szakiskola tankonyhájában pedig helyet.
A versenytársai szerint is megérdemelten nyert. Ön most a legjobb magyar szakács?
K. G.: – Nem, csak a Bocuse d’Oron szerepeltek között voltam a legjobb. Szomorú vagyok, hogy nem tudtam megmérkőzni a Hagyomány és Evolúción szereplő kollégákkal – akkor is a közös versenyt tartom ideálisnak, ha ott nem sikerül győznöm. Azt hiszem, mindkét versenyből profitál a szakma, de jobb lett volna együtt vetélkedni. Nagyon tisztelem Kiripolszki Istvánt, aki az egymás utáni napokon tartott két döntőn is vállalta az elindulást. Szakmai „előmenetel” szempontjából még korai lenne eredményről beszélni. Megkeresett ugyan a döntő előtt egy fejvadász, de nem nekem való ajánlat volt, így most a Hotel Helikon új konyhájának és étlapjának kialakításán dolgozom.
Mit tekintene sikernek a genfi középdöntőn?
K. G.: – A feladat ugyanaz lesz, mint Budapesten volt, egy hal- és egy borjúételt kell elkészíteni, csak ezúttal fogas helyett halibut lesz az alapanyag. Most hónapokig a felkészülésre koncentrálok – ott nyilván nagyon jó szakácsokkal kerülök szembe. Sikernek a döntőbe jutást tekinteném, ehhez az első 12 közé kell kerülni.
Sokat várok a megnyert 5000 eurós díjból fedezett gasztronómiai „túrától”, de még többet a Dahlgrennel folytatott közös főzéstől Stockholmban: ott kiértékeljük majd az ételsoromat, no meg a munkámat.
Vár valakitől segítséget a következő hónapokban?
K. G.: – Most legalább van biztos helyem a felkészüléshez, de örülök bárki segítségének. Próbálok szponzorokat is keresni – voltak már sikeres tárgyalásaim.

Kapcsolódó cikkeink