Megfelelő uniós költségvetés szükséges a generációváltás biztosításához a mezőgazdaságban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 13. 11:40

Megfelelő költségvetésnek kell rendelkezésre állnia a Közös agrárpolitikában (Kap) a 2021-2027-es időszakra ahhoz, hogy a mezőgazdaságban biztosítani lehessen a generációváltáshoz nyújtott érdemi támogatás finanszírozási feltételeit – mutat rá az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciójának októberben elfogadott jelentése.

 


Az MTI-hez kedden eljuttatott jelentés előadója Kállay Piroska, a bizottság magyarországi képviselője volt, Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke pedig szakértőként vett részt a munkában.
A jelentésben hangsúlyozzák, hogy a generációváltás átfogó témakör, amely számos egyéb témát és szektort érint. A Kap intézkedései mellett a nemzeti szabályozásra is kulcsszerep hárul a generációváltás előmozdításában.
Az EGSZB szerint a mezőgazdaságban megvalósítandó generációváltás támogatása érdekében jobban össze kell kapcsolni és hangolni egymással a Kap különböző intézkedéseit, hogy segíteni lehessen a fiatal mezőgazdasági termelőknek vállalkozásuk kiépítésének minden szakaszában.
Az EGSZB azt javasolja, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára a Kap első pillére keretében nyújtott kiegészítő támogatás folyósításának időtartamát növeljék ötről hét évre, illetve a második pillér környezetvédelmi kifizetéseihez nyújtsanak legalább 25 százalékos kiegészítést.
Mindezek mellett úgy vélik, hogy a tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelők oktatására és képzésére, illetve a nekik nyújtott tanácsadásra szánt összegeket, továbbá a tagállamoknak ösztönözniük kellene a generációváltást azzal, hogy minimálisra csökkentik a gazdaságok nemzedékek közti átadásához kapcsolódó költségeket és adókat.
Az EGSZB ajánlásai összhangban állnak az AGRYA által készített “Nemzeti minimum az agrár-nemzedékváltásért” című javaslatcsomagban leírtakkal és jó alapot adhatnak a következő időszak tervezési folyamataihoz mind a Kap 2021-2027, mind az Agrárminisztérium által koordinált Generációváltás szakpolitikai program esetében – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink