Megfelelnek a minőségi előírásnak a Nébih által vizsgált narancsok
Mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsok – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben ugyanakkor tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
A vizsgálat kimutatta, hogy gombaölő hatású növényvédőszerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony, szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Ezen termékekből azonban több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez – hangsúlyozta a Nébih.
Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor-sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége 100 grammonként 40-70 milligramm C-vitamin mennyiséget tartalmazott, így egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A hivatal a laborvizsgálatok – mely során 302 hatóanyagra és azok bomlástermékeire végzett méréseket – mellett a déligyümölcsöket íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából ellenőrizte.
A kóstolók az édesebb, vagyis magas cukor-sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek, első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.
A kedveltségi teszten az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Jelzi a méretcsökkenéseket a Nébih
Március 1-jén elindult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa, ahol…
Tovább olvasom >Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása
A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak…
Tovább olvasom >