Megfelelnek a minőségi előírásnak a Nébih által vizsgált narancsok
Mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsok – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben ugyanakkor tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
A vizsgálat kimutatta, hogy gombaölő hatású növényvédőszerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony, szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Ezen termékekből azonban több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez – hangsúlyozta a Nébih.
Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor-sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége 100 grammonként 40-70 milligramm C-vitamin mennyiséget tartalmazott, így egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A hivatal a laborvizsgálatok – mely során 302 hatóanyagra és azok bomlástermékeire végzett méréseket – mellett a déligyümölcsöket íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából ellenőrizte.
A kóstolók az édesebb, vagyis magas cukor-sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek, első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.
A kedveltségi teszten az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >