Megduplázódhat a magyar diótermés
Jó minősége miatt keresett a magyar dió a világpiacon, amit az is mutat, hogy a múlt évben mintegy 1000 tonnát exportáltak belőle – mondta Bognár Károly, a Nemzetközi Héjas és Szárított Gyümölcsök Tanácsának (International Nut and Dried Fruit Council Foundation – INC) magyarországi nagykövete.
A szakember – aki korábban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke volt – annak kapcsán beszélt a magyar diótermesztésről, hogy az INC Budapesten tartja május 20-22. között XXX. kongresszusát.
A második világháború idején a magyar diótermés még elérte a 30 ezer tonnát. A mennyiség a 90-es évek közepére 3.000 tonnára esett vissza, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6.000 tonna fölé emelkedett. Bognár Károly szerint a telepítések hatására a következő 3-5 évben a magyar diótermelés mennyisége megduplázódhat.
A jelenlegi 1000 tonna éves kivitel értéke mintegy 3 millió euró (750-840 millió forint). Kivitelre jellemzően héjas dió kerül, amelynek kilogrammja most 700 forint. Ezt jobban megéri eladni a piacon, mint a kilónként 1.200-1.300 forintért értékesíthető megtisztított dióbelet. A dió értékes része ugyanis csak a gyümölcs 35 százalékát teszi ki. A Magyarországon maradó gyümölcs 85-90 százaléka nem kerül kereskedelmi forgalomba – írja a vallalkozoinegyed.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gulyás Gergely: komplex akciótervvel készül a kormány az élelmiszerárak túlzott emelésének letörésére
Első lépésként komplex akciótervvel készül a kormány az infláció és…
Tovább olvasom >Meghittség, mosoly, marketing – 2024 legszebb karácsonyi reklámjai
A Trade magazin 2024-ben második alkalommal hirdette meg a Karácsonyi…
Tovább olvasom >Bírságot vetnének ki a sikertelen csomagkézbesítésekre
A Manhattan Associates vezetője, Pieter Van den Broecke azt javasolja,…
Tovább olvasom >