Megdönthetetlen az espresso népszerűsége itthon
A magyarok átlagosan napi két kávét isznak és a kedvencük az espresso – derült ki az OMV friss kutatásából, amit több mint 6000-en töltöttek ki. A legtöbben helyben fogyasztják a kávét és egyfajta kikapcsolódásként élik meg; a kiválasztásakor pedig egyre fontosabb tényező a fenntarthatóság.
A magyarok fele napi két kávét iszik, egyharmaduk pedig ennél is jobban kedveli a forró italt: három vagy több kávét fogyasztanak el – derült ki az OMV friss országos kutatásából , amelyet több mint hatezren töltöttek ki. A legnépszerűbb kávétípusnak a korábbi évekhez hasonlóan idén is az espresso bizonyult: a kitöltők 56%-a jellemzően ezt az italt választja, ezt követi a cappuccino (34%) és a hosszú kávé (19%) . A többség (46%) tejjel issza a kávét, 19% feketén, 18% tejszínnel, legkevesebben pedig növényi itallal (7%). A válaszadók fele cukorral édesít: ez egyedül a 65 év feletti korosztályra nem jellemző, akiknek csak 17 százaléka ízesíti ilyen formában a kávét. A válaszadók harmada cukor nélkül fogyasztja (29%), de népszerű választás még az édesítőszer is (23%).
Szinte minden kitöltő kávézik otthon, de egyharmaduk szokott a munkahelyén és a töltőállomásokon is. Amikor úton vannak, a háromnegyedük lehetőség szerint helyben fogyasztja el a frissítő italt. Nem csoda, hiszen a válaszadók jellemzően a kávézást egyfajta „énidőnek” tekintik, csupán tízből egy főnek fontos szempont a gyorsaság. Vásárláskor a magyarok jellemzően a megszokott, kedvenc kávéjukat kérik, emellett harmaduk szeret új ízeket kipróbálni. Az arabica pedig egyértelmű favorit: ez a kávé választásakor a legfontosabb szempont.
Egyre fontosabb a fenntarthatóság
Az eredmények alapján a kávézás terén is egyre jelentősebb tényező a fenntarthatóság: a válaszadók többsége jelezte, hogy a kiválasztáskor ezt a szempontot is figyelembe veszi. Ennek egy fontos lépése, ha olyan kávékat keresünk, amelynek termelői a Fair Trade vagy a még ritkább Direct Trade minősítéssel rendelkeznek. Ez utóbbi érvényes az OMV 78 kiemelt töltőállomásán januártól elérhető El Salvador kávékra is, amelyek a termelőtől egyenesen a pörkölőbe érkeznek, közvetítők nélkül.
Az El Salvador Single Origin gondosan válogatott, 100% Arabica kávészemekkel hozza el a névadó terület egyedi ízvilágát. A kávébabok az El Bálsamo hegységben fekvő területről származnak, amely a nagyon ízletes, testes kávétermésről ismert.
Kapcsolódó cikkeink
Dinamikus növekedés és kihívások a globális kávépiacon
A globális kávépiac jelentős bővülés előtt áll, mivel a kereslet…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Az OMV 2025 végéig csaknem 50 ultragyors töltőpontot ad át az országban
Magyarországon már 15 helyszínen lehet igénybe venni az OMV új…
Tovább olvasom >További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >Változások az alkoholreklámozási szabályokban 2024. január 1-től
2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az alkoholreklámozás terén,…
Tovább olvasom >