Megcsináltuk! – interjú Zoltai Annával

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 21. 12:59

Az éttermi higiéniát ellenőrző hatóságok képviselőivel a szakmában némelyeknek sikerül korrekt kapcsolatot kialakítani, de kevesen szeretik őket. Pedig egyvalakinek sokat köszönhetünk: hogy Magyarországon végre van a vendéglátóhelyi élelmiszer-biztonság kérdéseit szabályozó, európai szintű, ugyanakkor emberarcú rendelet, azt jórészt Zoltai Anna, az MgSzH vendéglátást felügyelő osztályának vezetője és munkatársai verekedték végig.

Zoltai Anna

Az ellenőröket valahogy úgy láthatja a szakma, ahogy a rendőröket az autós; lehetnek objektívek, jóindulatúak, az igazukat mégis legfeljebb akkor látjuk be, ha másokat büntetnek.

Zoltai Annáról viszont két tényt már elöljáróban el kell mondanunk: 2007 óta, amióta ő annak a bizonyos fentebb jelzett osztálynak a vezetője, a vendéglátósokra higiéniai jellegű szabálytalanságok miatt kirótt büntetések száma és mértéke jelentősen csökkent. Másrészt a civil szakmai szervezetekkel folytatott sokéves egyeztető munka után ma nem akad, aki ne korrekt partnerként ismerte volna meg. Ő szó szerint érti a munkatársaival szemben is megfogalmazott követelményt: egy szakmailag jól felkészült, emberarcú hatóságot képviselnek.

Mozdulni kellett

Nincs olyan szervezet, hatóság, oktatási intézmény, ahol ne érzékelnék a szakmát évtizedek alatt züllesztő-erodáló problémák, ellentmondások jelentős részét. Mindenki a hibákról beszél, ám a rendszer mégsem képes mozdulni. És akkor jön egy csillogó szemű, határozottságát és erejét nem tükröző termetű nő, aki felvállalja, hogy a területén ő tesz végre rendet.

Bár szerinte ő csak jókor volt jó helyen, a Zoltai Anna osztályán végzett munka kézzelfogható eredménye lett az indokolatlan előírások megszüntetését és három korábbi korszerűtlen rendeletet hatálytalanítását lehetővé tevő 62/2011-es VM-rendelet, amely nem terheli felesleges kötelezettségekkel a vendéglátósokat. Mégis, a szakmai szervezetek egyik-másik képviselője, nem ismerve a javaslat részleteit – 2 év távlatából visszatekintve szűklátókörűen – sokáig akadályozta annak életbe lépését.

A szakember 2008-ban higiéniai munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amelyben sikerült egymás mellé ültetni a szakmai szövetségek, valamint hatósági oldalról minden illetékes hivatal és szervezet képviselőit. Társadalmi munkában dolgoztak, tanácsadókat nem fogadtak be, csak gyakorló vendéglátósokat. A csoport most is tevékeny, átmeneti leállás csak a fenti rendelet előkészítésekor volt. Az azzal kapcsolatos hatalmas viták és ellenérzések észlelésekor tudatosult igazán az osztály munkatársaiban, hogy szabályozni gyorsan és erőből nem lehet, az érdekeket és véleményeket ütköztetni kell, még ha ez roppant időigényes feladat is. Az elvnek megfelelően a munkacsoport munkamódszert váltott, és kéthetenként, maratoni ülések során szóról szóra megvitattak minden javaslatot a „civilek” képviselőivel. A meghozott döntésekhez az MgSzH honlapján nyilvános vita keretében bárki hozzászólhatott.

Az eredmény

2011 decemberében elkészült az úgynevezett Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, amit a Higiéniai Bizottság 2012. február elsején elfogadott. Az EU előírásainak is eleget téve olyan anyag született, ami egyszerűen, érthetően(!), de szakszerűen foglalja össze a vendéglátósok feladatait. A jó higiéniai gyakorlatról szóló nemzeti útmutató jól átlátható és legfőképpen kivitelezhető; a vendéglátós nem kényszerpályán végzi tevékenységét, hanem választási lehetőséget kap bizonyos pontokon.

Az osztályvezető és munkatársai tavasztól országos roadshow keretében tervezik felhívni a figyelmet a változásokra, illetve elmagyarázni, milyen lehetőségeket nyit számukra az egyébként az MgSzH és az MVI honlapjáról is letölthető útmutató használata – ehhez szervező partnereket keresnek minden régióban.

Mindezt már önmagában is nevezhetnénk happy endnek, hiszen a szakma egy igen komoly problémája oldódott így meg. Zoltai Annának pedig bizonyára erőt ad munkája folytatásához, hogy erőfeszítéseit 2011-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel ismerték el.

Kapcsolódó cikkeink