Megbízható minőség röviden
A rövid ellátási lánc (REL) szolgálja a társadalmi-, gazdasági-, és környezeti fenntarthatóságot, ezért egyre hangsúlyosabb a hazai és az Európai Unió politikájában is- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a REL Szervezők Napján, Békéscsabán.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/Webes-rogzites_11-11-2023_2207_kormany.hu_-300x241.jpeg)
(Fotó: Pixabay)
A helyettes államtitkár ismertette, hogy a helyi termékek megvásárlásával jelentősen rövidíthető az értékesítési lánc, másrészt ez segíti a vidéki termelők gyors piacra jutását, mert közvetlenül a termelőtől juthat hozzá a fogyasztó hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó minőségi élelmiszerekhez. Hozzátette, hogy a REL összhangban van a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai irányaival. A KAP alapvető célkitűzése ugyanis a tisztességes megélhetés biztosítása a mezőgazdasági termelők számára. A REL pedig a helyi közösségek szintjén ösztönzi a helyi gazdaság szereplőit az együttműködésre.
Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztése alapvetően három terület összehangolásán múlik
Ez a három terület pedig az időhiány mérséklése, tudásátadás növelése és a segítő közigazgatási környezet megteremtése. Kiemelten fontos a szemléletváltás a termelésnél és fogyasztásnál is. Például változtatások kellenek a termékek előállítása és fogyasztása terén is, vagy kevesebb anyagot és energiát felhasználva több értéket kell előállítani. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy 2020. decemberi rendelet alapján Magyarországon 2022-től legalább 60 százalékban, míg 2023-tól már legalább 80 százalékban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében- tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >A közös agrárpolitika középpontjába a gazdák érdekeit kell állítani
Az európai közös agrárpolitika (KAP) középpontjába ismét a gazdákat és…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >