Megbízható bankjegyellenőrzés kiskereskedőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 10:13

A Magyar Nemzeti Bank elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett jegybanki program második fázisát. A világviszonylatban is újszerű kezdeményezés részeként az MNB kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők megbízható bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern UV-AC-készülékeket vásároljanak.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata, ezért az MNB 2011-ben programot indított az UV-A/C-készülékek beszerzésnek támogatására.

A program első részeként a jegybank az UV-A/C-készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket. Ezen cégek feladata lesz az UV-A/C-készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára. A folyamatos forgalmazói érdeklődésre tekintettel a jegybank meghosszabbítja a forgalmazói pályázatok benyújtásának határidejét, ami így 2011. június 14., délelőtt 10:00 órára módosult.

A forgalmazói pályázat meghosszabbításával párhuzamosan az MNB elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett jegybanki program második fázisát is. A jegybank a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60%-ával (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban résztvevő kiskereskedőket. Pályázni azok a kiskereskedelmi tevékenységet végző kereskedők tudnak, akik szerepelnek a nyilvános cégjegyzékben, nyilvánosságra hozták 2010. évi beszámolójukat, üzleteikben meghatározott termékkör-kategóriába eső termékek forgalmazását végzik, üzletük alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, illetve üzletenkénti tavalyi éves árbevételük meghaladja a 10 millió forintot. A jegybank a benyújtott pályázatokat meghatározott kritériumok alapján bírálja el, majd ezt követően postázza el a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. A kereskedők az MNB forgalmazói listájáról választhatják ki, hogy hol vásárolják meg az MNB támogatás értékével csökkentett áron az UV A/C készüléket. A támogatásra fordítható pénzügyi keret összértéke 50 millió Ft.

A kereskedők a pályázatot személyesen vagy postai úton nyújthatják be a Magyar Nemzeti Bankhoz, legkorábban 2011. június 1-jén 09:00 órától, legkésőbb 2011. október 1-jén 15:00 óráig. A részletes pályázati felhívás elérhető az MNB honlapján a http://www.mnb.hu/Bankjegy_es_erme/UV-AC/informaciok-uv-ac-keszlek-vasarloknak menüpont alatt; érdeklődni az 421-3373 telefonszámon és az [email protected] email-címen is lehet.

Kapcsolódó cikkeink