Megállt a bolthálózat évek óta tartó csökkenése

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 27. 08:00

Megállt az élelmiszerboltok számának évek óta tartó csökkenése tavaly. Összesen 19 900 általános élelmiszer-üzletet regisztrált a Nielsen piackutató vállalat cenzusa Magyarországon, év végén; szinte ugyanannyit, mint egy évvel korábban.Nem mérséklődött az 50 négyzetméteres és annál kisebb üzletek száma sem. Többek között ezt állapította meg a Nielsen piackutató vállalat. Habár a boltszám lényegében változatlan, a kereskedelmi hálózat tovább koncentrálódik. Emelkedett ugyanis mind a hiper- és szupermarketek, mind a diszkontok száma. A hipermarketek száma 137-ről 152-re nőtt egy év alatt. A főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401–2500 négyzetméteres csatorna pedig 1007-ről 1071-re bővült.

A koncentrációt a fogyasztók igényeinek változása ösztönzi, kölcsönhatásban
a boltláncok terjeszkedésével. A magyar vásárlók boltválasztásnál legfontosabbnak
azt tartják, hogy egy üzletben vehessenek meg mindent, amire szükségük van. Utána következik, hogy a polcokon könnyen és gyorsan megtalálják, amire szükségük van. Harmadik fontos szempont, hogy a megvásárolt árucikkek megérjék az árukat, a Nielsen új fogyasztói kutatásai alapján. Szintén a modern üzlettípusok térnyeréséről
tanúskodik az eladótér növekedése. Ugyanis a hazai általános élelmiszer-üzletek összes eladótere az előző évhez képest 4 százalékkal nőtt tavaly, és elérte a 3,05 millió négyzetmétert.

Kapcsolódó cikkeink