Megállíthatatlanul drágul a marhahús

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 21. 01:09

Jól kezdődött az év a szállodákban és a kereskedelmi szálláshelyeken, ugyanis az adatokat összegző KSH gyorsjelentéséből kiderül, hogy az év első két hónapjában, az előző év azonos adataival összevetve, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt hat százalékkal emelkedett, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt. A forgalom 87 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindkét hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó. A belföldi vendégek száma összességében négy százalékkal nőtt, akárcsak a belföldivendég-forgalom; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 9,5 százalékkal emelkedett.

A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt (9,5, illetve 7 százalékkal).

A megfigyelt időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 415 ezer belföldi vendég 933 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett (3,8; illetve 4,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához mérten.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011. január–februárban a külföldiek és a belföldiek esetében fél, illetve 7,8 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt. n

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a KSH Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból kiderül, hogy 13–14. héten Magyarországon az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára kismértékben tovább emelkedett. Az elmúlt hetekben folytatódott a vágómarha termelői árának erőteljes növekedése.

A juhhús világpiaci ára magas szinten maradhat 2011-ben és a következő években is az élénk kereslet és a szűk kínálat miatt. Magyarországon a könnyű bárány ára 2011 első negyedévében 12 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.

A nyerstej kilónkénti termelői ára 83,45 forint volt az első negyedévben, ez az előző évihez képest 24 százalékos növekedést takar. A tej, tejtermékek feldolgozói, értékesítési és fogyasztói árának emelkedése elmaradt a termelői árakétól az első negyedévben. A 2010. április 1-jétől 2011. március 31-ig tartó kvótaévben tíz százalékkal csökkent a nyerstej felvásárlása, így 69 százalék körül alakulhat a kvótakihasználtság.

A vágócsirke felvásárlása 11 százalékkal, élősúlyos termelői ára 16 százalékkal, kilónként 239 forintra nőtt 2011. 1–14. hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése három százalékkal bővült ugyanebben az összehasonlításban.

A vágópulyka 2011. 1–14. heti felvásárlása egy százalékkal, élősúlyos termelői ára tíz százalékkal volt magasabb – és elérte a kilónkénti 336 forintot – az egy évvel korábbinál. A pulykahúsok belföldi értékesítése nyolc százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban.

Az étkezési tojás belföldi értékesítése 17 százalékkal, csomagolóhelyi értékesítési ára pedig 18 százalékkal, darabonként 15,77 forintra csökkent 2010 azonos periódusához viszonyítva.

Kapcsolódó cikkeink