Megáll a saját lábán a növekedés?

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 05. 10:29

Ezúttal nem Ukrajna, nem is az ISIS a világgazdaság mozgatója. Félelem járja be a világot. A Fed kamatemelésétől való félelem. Ez terít fátylat a befektetők agyára, ez mozgatja a tőzsdéket világszerte. Az amerikai jegybank a pénznyomtatás leállításán dolgozik, így az elmúlt évek növekedésének muníciója egyik pillanatról a másikra megszűnik. Az indexek önálló életre kelve, megbokrosodva csúsznak egyre lejjebb, ki tudja, hol a megállás. Talán kiderül, hogy trendről van szó, vagy egy újabb lufi fog kidurrani.

Ukrajnában a helyzet változatlan. A putyini autokrácia továbbra is ott tombol a keleti végeken, mit sem törődve a következményekkel. Félő, hogy Oroszország saját magát kergeti olyan helyzetbe, ahonnan már nem tud visszakozni, és nagyobb tragédia felé menetelnek.

Európát alaposan megviselik az Oroszország elleni szankciók. Zászlóshajója, a német gazdaság csak szenved, bár recessziótól nem kell tartania. Gyenge lett a német külkereskedelmi mérleg: úgy az export, mint az import is alulmúlta önmagát. Jócskán elmaradt a várttól a német ipari megrendelés adata (éves bázison +2,6% helyett -1,3% lett), ami tovább fűtheti az EKB-val kapcsolatos várakozásokat. Egy biztos: Európának stimulus kell, mert jöhet a defláció és a ­gazdasági ­visszaesés.

Itthon a kampány hevében félig kész projektek is átadásra kerültek, de ez senkit nem zavart – 3-ból 3-szor Orbánék nyertek. Az MNB egyelőre nem változtatott a jegybanki alapkamaton, bár a lengyelek újfent csökkentettek, amit talán muszáj lesz itthon is követni. Az államháztartás szeptemberben 14,2 milliárd forintos többlettel gazdálkodott. Az előrejelzések szerint a magyar gazdaság idén 2,8 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal bővülhet.

Az év végére „a láthatatlan erők” mintha a tavalyihoz hasonlóan erősítenék a forintot, talán az államháztartási hiányt kell ismét papíron lenyomni?

A következő időszak nagy kérdései a világgazdasághoz kötődnek: a jegybanki pénzpumpákat fent kell-e még tartani, esetleg növelni kell, azaz marad-e a pénzbőségvezérelt gazdaság vagy megáll a saját lábán a növekedés?

A helyzetet mindenesetre nehezíti a kínai gazdaság lassulása és az olajárak esése is.

Kapcsolódó cikkeink