Megalakult a Magyar Kereskedelmi Szövetség

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 13. 12:20

A magyar kereskedelem érdekeinek képviseletére megalakult a Magyar Kereskedelmi Szövetség (MKSZ) – közölte Szatmáry-Jähl Angéla, a szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

bolt-polc

Tájékoztatása szerint a szövetség kiemelten kezeli a hazai tulajdonú mikro-, kis- és közepes vállalkozások képviseletét, érdekképviseleti tevékenységét a törvényhozásnál, az érdekegyeztető fórumokon, az államigazgatásnál, önkormányzatoknál, munkavállalói érdekképviseleteknél, szükség esetén nemzetközi szervezeteknél látja el.

Szatmáry-Jähl Angéla elnök a közleményben kiemelte: a kiskereskedelem szerves része a gazdaságnak, ugyanakkor az elmúlt 5 évben az üzletek száma 5 százalékkal csökkent, ennek a folyamatnak a legnagyobb vesztesei az önálló vállalkozók voltak, a kisüzletek száma 2009-hez képest 18 százalékkal mérséklődött. A magyarországi élelmiszer kiskereskedelem forgalmának több mint fele külföldi tulajdonú, nagy alapterületű üzletekben valósul meg, ellentétben a Nyugat-Európában tapasztalt arányokkal, ahol a kiskereskedelem döntő részét a nemzeti kisvállalkozások bonyolítják.

A szövetség tárgyalásokat kezd a törvényalkotási szereplőkkel, javaslatokat fogalmaz meg a vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs terhek tényleges csökkentésére. A szervezet fontos és kezelendő problémának tartja a kereskedelemfejlesztést, azon belül is a vállalkozások pályázati forráshoz való hozzásegítését. Párbeszédet kezdeményez a magyar termelői és kiskereskedelmi szféra szereplői között, elősegítve ezzel a közvetlen kapcsolattartást – ismertette programjuk elemeit az elnök.

Az MKSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár Vilmos, Diósné Benedek Judit alelnökök és Gablini Gábor elnökségi tag ismertette ágazatuk helyzetét – tájékoztatott Szatmáry-Jähl Angéla, az MKSZ elnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink