Megalakult a Magyar Kereskedelmi Kerekasztal

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 16. 10:51

A kereskedelemben érintett szövetségek, testületek, szervezetek a szektor érdekeinek kormányzat felé való közvetítésére és párbeszéd kezdeményezésére megalapították a Magyar Kereskedelmi Kerekasztalt (MKK).

A kerekasztal hétfői közleménye szerint alapító tagjai a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ), a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) és az ÁFEOSZ-COOP Szövetség. Céljuk a GDP 13 százalékát előállító kereskedelmi szektorban dolgozó 450 ezer munkavállalót és 180 ezer boltot napi szinten érintő problémák felvetése, azok kormányzattal való egyeztetése, megoldási javaslatok kidolgozása.

Az MKK közleménye idézi Krisán Lászlót, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnökét, aki hangsúlyozta: a pénztárgépek átállásával kapcsolatos munkabizottságban jelezték, hogy jelentős többletköltséget jelentenének az online pénztárgépek és a NAV szervere közötti adatkapcsolatért fizetendő adatforgalmi díjak. Ez számításuk szerint 250 ezer pénztárgépre vetítve évi 10-12 milliárd forint többletköltséggel terhelné a kereskedelmi szektort.

A Magyar Kereskedelmi Kerekasztal szervezeteinek határozott álláspontja, hogy a jelenleginél jóval alacsonyabb maximált ár vagy egy akár jelképes hatósági ár bevezetése lenne szükséges az adatforgalomra.

A munkabizottságban a kerekasztal tagjai kiemelten kérték a pénztárgépcseréhez biztosított állami támogatás igénylésének meghosszabbítását, mert a jelenlegi szabályozás szerint az önhibájukon kívül késedelembe került kiskereskedők elveszíthetik az 50 ezer forintos állami támogatást, amelynek igénybevételére 2014-ben már nincs lehetőség, hiszen az állami költségvetés csak 2013-ban számol ezzel a kiadással – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink