Megalakult a Kínai-Magyar Üzleti Tanács

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 17. 11:14

Megtartotta alakuló ülését kedden Budapesten a Kínai-Magyar Üzleti Tanács (KÜIT).

Csányi Sándor, a testület magyar társelnöke méltatta a Kína és Magyarország közötti, több évtizedes kapcsolatokat, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Malév lehetséges kínai befektetőjéről folyó tárgyalások csak időlegesen szakadtak meg. A bankár bízik abban, hogy egy hónapon belül megszülethet a megállapodás az IMF-fel és az EU-val.

A tanács magyar társelnöke Csányi Sándor, a VOSZ társelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, kínai társelnöke Csen Feng (Chen Feng), a Hainan Airlines Group elnöke. Csányi Sándor közölte: a tanács a tagok jelzései alapján lobbizik a kapcsolatok építését akadályozó korlátok lebontásáért. Példaként említette, hogy a két ország közötti élelmiszeripari együttműködésben az állategészségügyi megállapodás hiánya jelent akadályt.

A tanács magyar vállalkozásokat tartalmazó adatbázist állít össze, és abban is segít, hogy a cégek, az igények felmérése után megfelelő partnert találjanak. Olyan banki kapcsolatokat is kialakítanak, amelyekkel a Kínában befektető magyar cégeknek pénzügyi, jogi szolgáltatást biztosítanak – mondta Csányi Sándor. A testület a tervek szerint évente kétszer ülésezik.

Kao Csien (Gao Jian), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete beszámolt arról, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 6,9 százalékkal emelkedett, elérte a 9,2 milliárd dollárt, és az idén tovább bővülhet. Hangsúlyozta, hogy a két fél együttműködésének kiváló alapot ad a tanács, sikert csak akkor lehet elérni, ha mindkét félben megvan a kooperációs szándék, és a kezdeti, kísérleti projektekből lehet továbbfejlődni. Kitért arra, hogy a gazdasági válság nyomán Kínában az idén a növekedés, a stabilitás és a megélhetés biztosítására helyezik a hangsúlyt.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy Európán kívül Kína jelentős partnere a magyar vállalatoknak, az odairányuló magyar export folyamatosan bővül, az onnan származó magyar import jelentős részét pedig beépítik a magyar termékekbe, és exportálják. A HITA elnöke arról is beszámolt, hogy tavaly magyar vállalkozások is eljutottak kínai kiállításokra a hivatal közreműködésével.

Csányi Sándor az ülést követően újságíróknak azt mondta, a gazdaság minden területén lát lehetőséget a magyar és kínai cégek közötti együttműködésre. Hozzátette: a Magyarországra érkező kínai üzletembereknek is fontos, hogy számukra megbízható partnereket ajánljon a tanács, és úgy vélte, hogy a Malév kínai tulajdonlása fontos lépcsője lenne a magyar-kínai kapcsolatok építésének is. Elmondta azt is: az OTP-nek vannak kínai bankkapcsolatai, amelyeket a magyar ügyfeleknek ajánlhatnak, Magyarországon pedig az OTP megpróbál a kínaiak bankja is lenni. Megállapodtak Kína legnagyobb kártyakibocsátójával, amelynek plasztikjait elfogadják a bank POS- és ATM-termináljain.

Az IMF-megállapodást érintő kérdésre Csányi Sándor azt válaszolta: biztos abban, hogy megszületik a megállapodás, ez a kormány szándéka és az Európai Unió, valamint az IMF érdeke is. Hozzátette: bízik abban, hogy a megállapodás egy hónapon belül meglesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink