Megakadt a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 12. 13:27

Áprilisban megakadt a kiskereskedelmi forgalom visszaépülésének lendülete, havi alapon 0,9% volt a csökkenés. A fogyasztói bizalom növekvő trendje az utóbbi időben ellaposodott, miközben növekszik a munkanélküliségtől való félelem, így a fogyasztói óvatosság még nem oldódott fel. Ugyanakkor az emelkedő reálbérek arra utalnak, hogy a kiskereskedelmi forgalom trendszerű növekedése folytatódhat.

A fogyasztói bizalom növekvő trendje az utóbbi időben ellaposodott

A kereskedelem teljesítménye:

  • Az áprilisi szezonális és naptárhatástól kiigazított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9%-kal csökkent havi alapon. A márciusi bővüléshez képest visszaesett a lendület a boltok forgalmában, ugyanakkor ebben szerepet játszhat az, hogy a márciusi adatot a húsvéti forgalom jelentősen felhúzhatta. A mostani adat ugyanakkor megerősít bennünket abban, hogy a fogyasztói óvatosság még mindig jelen van a gazdaságban, a kiskereskedelmi forgalom visszaépülése fokozatosa. A visszaépülés mindezek mellett is érzékelhető: a tavaly októberi szinthez képest (amikortól már jobban látható az adatokon a kiskereskedelem fordulata) még a mostani, várt alatti forgalom is 3,1 százalékkal magasabban van.

Kiskereskedelmi forgalom, reálbér és fogyasztói bizalom

 

  • Éves alapon a növekedés 3,2% volt, ami szintén kisebb, mint a márciusi 4,1%. Ez azért megerősíti azt a korábbi várakozásunkat, mely szerint megmarad az éves alapú növekedés, de az egyre erősebb bázis miatt a mértéke nem növekszik tovább.
  • A fogyasztói bizalom májusban hibahatáron belül csökkent, ezzel ellaposodni látszik a másfél éves növekvő trendje.  Az élelmiszerárak áprilisban 1,0%-kal emelkedtek, az alacsony szinten stabilizálódó élelmiszerinfláció elengedhetetlen a kiskereskedelemben legnagyobb súlyú élelmiszer kategória forgalmának növekedéséhez.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten.

Kiskereskedelmi üzletek forgalma üzlettípusonként, y/y

 

  • Két és fél éve most először mutatta a nem-élelmiszer kategória a legnagyobb éves növekedést a három kategória közül, ráadásul havi alapon is bővülés látható (+1,1%). Ebben a kategóriában is további emelkedésre számítunk, részben a tavaly elhalasztott vásárlások pótlása miatt.
  • Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,8%-kal emelkedett.
  • Áprilisban 7,9%-kal bővült a csomagküldő és internetes kereskedelem forgalmának volumene (y/y), jelenleg a teljes kiskereskedelmi forgalom 8,6%-át teszi ki (+1,2%pont részarány növekedés m/m). Az előző hónaphoz képest 1,7%-ot nőtt a volumen.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek forgalmának volumene továbbra is növekedést mutat (+4,2%), a használtcikk-üzletek volumene 5,0%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzleteké 0,1%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzleteké 7,7%-kal, a könyv, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzleteké pedig 1,1%-kal növekedett áprilisban yoy. Egyedül a bútor-, műszakicikk-üzletekben csökkent a volumen, 1,8%-kal.
  • Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI) az áprilisi 95,6 pontról 96,0 pontra emelkedett májusban. Magyarországon azonban csökkent a mutató, jelenleg 98,2 ponton áll. A GKI indexei májusban lényegében változatlanok maradtak: a konjunktúra index szűk 1 ponttal csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig hibahatáron belül változott májusban, így utóbbi esetében lassulni látszik a 2022 októbere óta tartó növekvő trend. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját jövedelem megítélése kissé romlott, a lakosság inflációs várakozása kissé emelkedett, a munkanélküliségtől való félelem pedig erősödött.
  • A hazai fogyasztói hangulat indexének stagnálása mellett ugyanakkor a reálbérek jelentős emelkedése továbbra is nagyon erőteljes, és bár a bérdinamika lassulása prognosztizálható, az vélhetően továbbra is jelentősen meg fogja haladni a következő hónap inflációs adatait. Így a háztartások számára az elkölthető jövedelem tovább növekedhet az év hátralévő részében. Ezt a tendenciát azokban a térségekben veszélyeztetheti a munkanélküliségtől való növekvő félelem, ahol jelentősebb a kitettség az exportra termelő ipari szektorok felé, mivel ezeken a területeken továbbra is igen gyenge kereslet tapasztalható a külpiacokon látható konjunkturális gyengeség (ami elsősorban Németországot jellemzi) miatt.

A cikk itt folytatódik… 

Kapcsolódó cikkeink