Még várnunk kell a gazdasági fordulatra

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 04. 00:00

Az Opten céginformációs szolgáltató statisztikáiból kitűnően változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők, és maguk a cégvezetők is gyakran döntenek cégük bezárása mellett, miközben némileg kevesebb új cég alakul.

Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban: az Opten céginformációs szolgáltató 1712 ilyen esetet regisztrált. A felszámolások ezzel 29 %-kal ugrottak meg az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, jócskán ráverve az első félévben feljegyzett 15 %-os növekedésre. "A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra" – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok ingadozásai évekre visszamenőleg igen jelentősek, ami szezonális okokkal – a bíróságok működésének rendjével – is magyarázható.
Ugyancsak rekordszámban, 1435 esetben döntöttek arról a tulajdonosok, hogy cégüket saját elhatározásukból, végelszámolással zárják be, ami 11 százalékos növekedést jelent. Ez 2 százalékkal haladja meg az első félévi átlagos növekedést. Az első hat hónap átlagával összevetve a végelszámolások számának növekedése 18 százalékos. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink