Még tiltakozunk, de hamarosan mind rovarokat fogunk enni
A rovarfehérjék kiemelkedő táplálkozási értéket képviselnek, miközben alig terhelik a környezetet. A kontinensünkön azonban még mindig kihívásokkal küzdenek a népek a rovarokból készült élelmiszerek elfogadása terén. A rovarfehérjékben rejlő lehetőségeket felismerve az élelmiszeripar mindenesetre egyre inkább törekszik innovatív termékek kialakítására és új piacok meghódítására.

Nem biztos, hogy tudni fogjuk, ha rovart eszünk
A készételek világában gyakran nem ismerjük pontosan az elfogyasztott ételek összetételét, és bár az Ázsiában a rovarfogyasztás hagyománya él, Európában kulturális okokból még mindig tapasztalható ellenállás. A rovarok szerepének növekedése várhatóan inkább a takarmányozásban mutatkozik majd meg, vagy a rovarokat olyan módon dolgozzák fel, hogy ne legyenek az élelmiszerekben egyértelműen észrevehetők.
A tenyésztett rovaroknak magas a takarmány-értékesítési képességük, és kedvező „vágási kihozatallal” rendelkeznek. A rovarok olcsó takarmányon nevelhetők, és a rovartenyésztés ciklusideje is jelentősen rövidebb más állati fehérjék előállításához képest. Az élelmiszeripar fokozott figyelmet fordít a rovarfehérjék előnyeire, különösen azok magas fehérje-, vitamin- és esszenciális zsírtartalma miatt. Az állattenyésztés környezeti terhelését csökkentve a rovarok tartása és tenyésztése kevesebb helyet, energiát, vizet és takarmányt igényel, elősegítve ezzel a fenntarthatóbb élelmiszertermelést.
Az Európai Unióban lassan nő az elfogadás a rovarfehérjék iránt, és azokat már felhasználják állati takarmányokban, valamint közvetve kerülnek az európai asztalokra is. A rovarfehérjék előnyei mellett azonban további kihívások is állnak, mint például az elfogadás hiánya egyes országokban és kultúrákban, valamint az étkezési szokások és élelmiszerbiztonsági aggályok. A sikerhez szélesebb körű tájékoztatásra, képzésre, innovatív feldolgozási módokra és az elfogadás elősegítésére van szükség. A rovarfehérje-alapú élelmiszerek lehetnek ígéretes megoldások a globális élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság kihívásaira.
Kapcsolódó cikkeink
Az Agroloop 13 ezer négyzetméteres automatizált gyára mérföldkőnek számít a rovarfehérje-gyártó iparágban
Az európai fehérjekitettség egyre sürgetőbb problémát jelent az agrárszektorban: a…
Tovább olvasom >Rovaralapú megoldások kutatásában működik együtt az Agroloop és a Széchenyi István Egyetem
A rovaralapú megoldások közös kutatására és fejlesztésére kötött együttműködési szándéknyilatkozatot…
Tovább olvasom >Magyarországon nő az érdeklődés a rovarfehérjék iránt
Magyarországon egyre többen kezdik felismerni a rovarfehérjék potenciálját, bár sokan…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >