Még tiltakozunk, de hamarosan mind rovarokat fogunk enni
A rovarfehérjék kiemelkedő táplálkozási értéket képviselnek, miközben alig terhelik a környezetet. A kontinensünkön azonban még mindig kihívásokkal küzdenek a népek a rovarokból készült élelmiszerek elfogadása terén. A rovarfehérjékben rejlő lehetőségeket felismerve az élelmiszeripar mindenesetre egyre inkább törekszik innovatív termékek kialakítására és új piacok meghódítására.

Nem biztos, hogy tudni fogjuk, ha rovart eszünk
A készételek világában gyakran nem ismerjük pontosan az elfogyasztott ételek összetételét, és bár az Ázsiában a rovarfogyasztás hagyománya él, Európában kulturális okokból még mindig tapasztalható ellenállás. A rovarok szerepének növekedése várhatóan inkább a takarmányozásban mutatkozik majd meg, vagy a rovarokat olyan módon dolgozzák fel, hogy ne legyenek az élelmiszerekben egyértelműen észrevehetők.
A tenyésztett rovaroknak magas a takarmány-értékesítési képességük, és kedvező „vágási kihozatallal” rendelkeznek. A rovarok olcsó takarmányon nevelhetők, és a rovartenyésztés ciklusideje is jelentősen rövidebb más állati fehérjék előállításához képest. Az élelmiszeripar fokozott figyelmet fordít a rovarfehérjék előnyeire, különösen azok magas fehérje-, vitamin- és esszenciális zsírtartalma miatt. Az állattenyésztés környezeti terhelését csökkentve a rovarok tartása és tenyésztése kevesebb helyet, energiát, vizet és takarmányt igényel, elősegítve ezzel a fenntarthatóbb élelmiszertermelést.
Az Európai Unióban lassan nő az elfogadás a rovarfehérjék iránt, és azokat már felhasználják állati takarmányokban, valamint közvetve kerülnek az európai asztalokra is. A rovarfehérjék előnyei mellett azonban további kihívások is állnak, mint például az elfogadás hiánya egyes országokban és kultúrákban, valamint az étkezési szokások és élelmiszerbiztonsági aggályok. A sikerhez szélesebb körű tájékoztatásra, képzésre, innovatív feldolgozási módokra és az elfogadás elősegítésére van szükség. A rovarfehérje-alapú élelmiszerek lehetnek ígéretes megoldások a globális élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság kihívásaira.
Kapcsolódó cikkeink
Forradalom az állati takarmányban: olívával etetett lárvák és rovarfehérje a jövőből
A rovarfehérje gyártása egyre fontosabb szerepet kap a fenntartható mezőgazdaságban,…
Tovább olvasom >A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Magyarországon indult el Közép-Európa legnagyobb rovarfehérje-gyártó üzeme
2024 decemberében kezdte meg működését Magyarország első ipari léptékű rovarfehérje-üzeme…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >