Még nem ért véget a válság európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 08. 00:04

A Világbank szerint az Európai Unió tíz legutóbb csatlakozott tagállama idén visszafogott, 1,6 százalékos GDP-növekedésre számíthat, azonban csak 2011-ben valószínű, hogy mind a tíz tagországban eljön a növekedés.

A Világbank ma megjelent tanulmánya szerint a kilábalás még mindig bizonytalan, erre utal a továbbra is emelkedő munkanélküliség.
Az új tagállamok gazdasági növekedése idén és jövőre meg fogja haladni a régi tagállamokét. Az EU10 tagállam GDP-je tavaly 3,6 százalékkal esett vissza, idén visszafogott 1,6 százalék, jövőre 3,6 százalék lehet a tíz tagállam átlagos gazdasági növekedése. Annak ellenére, hogy a tíz új tagállam növekedése a következő években túl fogja szárnyalni a régi tagállamokét, a kilábalás gyengének mutatkozik, a növekedés korántsem éri el a válság előtti idők szintjét.
A legerősebben Lengyelországban, Szlovákiában, Litvániában, Romániában és Csehországban indul be a gazdaság kilábalása, a rendkívüli visszaesést elszenvedett balti államok élen járnak majd. GDP növekedés az összes tagállamban csak 2011-ben jön el.
Miközben úgy látszik, a gazdaság kilábalása beindult, az EU10 tagállamok kilátásai továbbra is bizonytalanok. A munkanélküliség még mindig nő, csökkenés csak 2011-ben várható – írta a Világbank jelentésében Kaspar Richter, a Világbank EMEA régiós vezető elemzője, egyben a jelentés fő szerzője.
1,7 millió munkanélkülivel van több 2008 júniusa óta, az EU10 új tagállamában átlagosan 3 százalékponttal emelkedett a munkanélküliségi ráta, elérve a 9,5 százalékot. Románia – ezen országok közt egyedüliként – 2010-ben a munkanélküliség további emelkedésére számít. A munkanélküliség növekedése legrosszabbul a fiatalok foglalkoztatását érintette – írja a Világbank – a 15-24 évesek körében a válság óta 8 százalékpontot emelkedett a munkanélküliség – írja az Index.
Kapcsolódó cikkeink