Még mindig sok az éhes száj a világon és Magyarországon is

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 12:43

A világon a becslések szerint még most is mintegy egymilliárd, míg Magyarországon hozzávetőlegesen jelenleg 100 ezer ember éhezik a szakértők szerint. Hazánkban az éhezés azt jelenti, ha valaki naponta nem jut elegendő élelmiszerhez. Az úgynevezett minőségi éhezés pedig az, ha egy ember nem jut megfelelő időközönként elegendő húshoz vagy húskészítményekhez, illetve az ezeket helyettesítő egyéb fehérjékhez. Ez utóbbi Magyarországon a szakemberek szerint 1-2 millió embert érinthet.

Minderről pénteken Budapesten az Élelmezési Világnap – ez október 16-a – kapcsán rendezett sajtótájékoztatón volt szó. Itt Fernanda Guerrieri az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, azaz a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselője, valamint Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke beszélt az újságíróknak az élelmezésbiztonságnak a világot és Magyarországot érintő aspektusairól.

A világon a szakértők becslése szerint mintegy egymilliárd ember éhezik – emlékeztetett Cseh Balázs. Az éhezők pontos számát a világon most még a FAO sem tudja megbecsülni, mert mint azt a helyi regionális képviselő elmondta: a szervezetnél most alakítják át a felmérési rendszert, amely alapján a későbbiekben pontosabban lehet majd megbecsülni az éhezők számát a világban.

Ehhez Fernanda Guerrieri hozzátette: a Föld képes lenne minden lakóját eltartani, mert a világon megtermelt élelmiszermennyiség mintegy harmada, azaz 1,3 milliárd tonna a hulladék, amit nem fogyasztanak el az emberek. Cseh Balázs szerint Magyarországon évente összesen mintegy 1,8 millió tonna előállított élelmiszert nem használnak fel. Ebből a mennyiségből 394 ezer tonna a háztartási élelmiszerhulladék.

A FAO regionális képviselője szerint fontos volna, hogy mindenkinek lehetősége legyen a világon hozzájutni a számára szükséges élelemhez. Ezért úgy vélekedett, hogy meg kell állítani a beruházások világméretű csökkenését a mezőgazdaságban, ami az utóbbi 20 évben tapasztalható ezen a területen. Továbbá a szegénység csökkentése is fontos. Szegénynek tekinthető világviszonylatban az, aki naponta kevesebb mint 2 dollárból él.

Mindezeken a gondokon igyekszik enyhíteni hazánkban az Élelmiszerbank Egyesület. A szervezet a múlt évben mintegy 5.000 tonna élelmiszert adott át – mintegy másfél milliárd forint értékben – a vele kapcsolatban álló karitatív szervezeteknek. Ezekből az adományokból összesen közel 400 ezer ember részesülhetett Magyarországon.

Az egyesület elnöke szerint az idén az adományok mennyisége várhatóan meghaladja majd a 6.000 tonnát hazánkban, értékben pedig 2 milliárd forint körül lesz. Az adományokból várhatóan mintegy 500 ezer rászoruló részesülhet ez év végéig.

Magyarország részt vesz az unió élelmiszer segélyprogramjában is. Ennek keretében tavaly 3.500 tonna élelmiszer jutott az országba egymilliárd forint körüli összegben. Ez az idén előreláthatólag több lesz, mintegy 4.000 tonna, aminek értéke meghaladja az egymilliárd forintot. Cseh Balázs szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy ez az uniós segélyezés jövőre a negyedére-ötödére csökkenhet anyagi okok, azaz a finanszírozás hiánya miatt.

A sajtótájékoztató előtt indították útnak az Élelmiszerbank Egyesület raktáraiba azt a 40 tonnányi – mintegy 10 millió forint értékű, 8.000 ember számára elegendő – élelmiszerszállítmányt, amelyet az adománykonvoj teherautói vittek a depókba.

Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódó esemény még az a konzervszobor-kiállítás, amelyet az érdeklődők október 16-ig tekinthetnek meg a Campona bevásárló és szórakoztató központban. A kiállítás üzenete a rendezők szerint az, hogy az éhség a kereskedelemben felhalmozódó „felesleg” hatékony újrahasznosításával nagy mértékben csökkenthető volna.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink