Még mindig kevesebb sör fogy, mint a járvány előtt
Bár 2021-ben a hazai sörtermelés folyamatosan nőtt, mértéke az első félévben továbbra is 4 százalékkal elmaradt a 2019 hasonló időszakában mért mennyiségtől – tájékoztatta az Agroinform.hu-t dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
Az egy főre eső sörfogyasztás Magyarországon 2019-ben 72,7 liter volt, az import aránya meghaladta a 25 százalékot. 2020-ban a hazai sörgyártás volumene alig haladta meg a 100 milliárd forintot, ami közel 13 százalékos visszaesést jelent az előző évi 114,9 milliárd forintos szinthez képest. Az idei év kedvező trendje ugyanakkor, hogy tovább erősödött a prémium szegmens és az alkoholmentes sörök forgalma, és a termékválaszték bővülése további gyors forgalomnövekedéssel járhat.
A hazai sörgyártás ma alapvetően nagyipari sörfőzdékben zajlik: a KSH adatai szerint tavaly a kibocsátás 97 százaléka legalább 50 főt foglalkoztató sörgyárakból származott. A mintegy 80-90 kisüzemi, kézműves termékeket gyártó hazai sörfőzde pozícióit azonban jelentősen javíthatja a kereskedelmi törvény augusztustól hatályos módosítása, amely a hazai vendéglátóiparban visszaszorítja a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket. //
Kapcsolódó cikkeink
Donald Trump tervezett vámjai kihívások elé állítják az amerikai alkoholipart
Donald Trump, az Egyesült Államok elnökjelöltje, 25%-os vámot javasolt a…
Tovább olvasom >Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >