Még mindig kevesebb sör fogy, mint a járvány előtt
Bár 2021-ben a hazai sörtermelés folyamatosan nőtt, mértéke az első félévben továbbra is 4 százalékkal elmaradt a 2019 hasonló időszakában mért mennyiségtől – tájékoztatta az Agroinform.hu-t dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
Az egy főre eső sörfogyasztás Magyarországon 2019-ben 72,7 liter volt, az import aránya meghaladta a 25 százalékot. 2020-ban a hazai sörgyártás volumene alig haladta meg a 100 milliárd forintot, ami közel 13 százalékos visszaesést jelent az előző évi 114,9 milliárd forintos szinthez képest. Az idei év kedvező trendje ugyanakkor, hogy tovább erősödött a prémium szegmens és az alkoholmentes sörök forgalma, és a termékválaszték bővülése további gyors forgalomnövekedéssel járhat.
A hazai sörgyártás ma alapvetően nagyipari sörfőzdékben zajlik: a KSH adatai szerint tavaly a kibocsátás 97 százaléka legalább 50 főt foglalkoztató sörgyárakból származott. A mintegy 80-90 kisüzemi, kézműves termékeket gyártó hazai sörfőzde pozícióit azonban jelentősen javíthatja a kereskedelmi törvény augusztustól hatályos módosítása, amely a hazai vendéglátóiparban visszaszorítja a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket. //
Kapcsolódó cikkeink
Kibertámadás bénítja az Asahi termelését – a riválisok azonnal mozdulnak
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Oktoberfest 2025 a magyar sörkultúra legendás „fővárosában”
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nyár, keretes szerkezetben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Észszerűbb díjazást sürget az MVI
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Kulcs elismerést
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Áfakulcs a lötyögő zárban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >